26.9.17

Ελλάδα - Τουρκία: Οι δυνάμεις στο Αιγαίο σε δέκα χρόνια

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΩΣ..."το ισοζύγιο δεν είναι αρνητικό". ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΗΘΙΚΟ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΒΑΣΙΚΑ ΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ, ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ) ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ. ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ Ε.Ε.Δ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, (ΕΣΤΩ), ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΣΩΝΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΔΟΓΜΑ) ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΥΝ ΑΚΡΩΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΑΣΙΚΟ ΟΠΛΟ.
ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ, ΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΕΛΑΦΡΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ.
ΑΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΛΙΚΑ, ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΩΣ ΠΑΡΑΠΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ..."ΥΠΝΩΤΙΣΤΙΚΟ". ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ.
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΟΥΜΕ (ΑΒΑΣΙΜΑ) ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΑΛΛΑ ΗΔΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ, (ΙΣΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ (ΑΣΧΕΤΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ).  ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ, ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2012, ΔΙΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ: https://isxys.blogspot.com/2012/03/blog-post_3887.html

Η διετία 2018-2020 θα αποτελέσει περίοδο σοβαρών αποφάσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν ή όχι τη διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Η κούρσα εξοπλισμών στην οποία έχει αποδυθεί η Τουρκία, σε συνδυασμό με την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και μια σειρά κακών χειρισμών για την τύχη στρατηγικής σημασίας περιουσιακών στοιχείων, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, έχει παραγάγει δυναμική σταδιακής ανατροπής του ισοζυγίου ισχύος.

Σήμερα, όπως φαίνεται και στο παρακείμενο γράφημα, το ισοζύγιο δεν είναι αρνητικό. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τάσεις οι οποίες, συνοπτικά, έχουν ως εξής:

Ναυτικό. Ο συσχετισμός «13-24» στις φρεγάτες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι αρνητικός. Ωστόσο, η Αγκυρα εφαρμόζει ένα τεραστίων διαστάσεων ναυπηγικό πρόγραμμα πλήρους ανανέωσης του στόλου. Οταν αυτό ολοκληρωθεί, η συντριπτική πλειονότητα φρεγατών και κορβετών του τουρκικού ναυτικού θα είναι υπερσύγχρονη. Οι φρεγάτες/κορβέτες ως μονάδες διοίκησης/ελέγχου (Command Control) είναι απαραίτητες προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τύπου «S» μετρούν έως και περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας. Οι τέσσερις, γερμανικής κατασκευής, φρεγάτες τύπου «MeKo» μετρούν λιγότερα χρόνια (καθελκύστηκαν μεταξύ 1991 και 1996), ωστόσο ο εκσυγχρονισμός τους θεωρείται απαραίτητος, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει ανταγωνιστικό τεχνολογικά πλοίο ανοικτής θάλασσας στην περιοχή.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις αλλά και προτάσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων απόκτησης νέων πλοίων. Λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, η αγορά θεωρείται (προς το παρόν) απαγορευτική, προτείνεται η συμμετοχή της Ελλάδας σε κοινοπραξία (π.χ. Γαλλίας-Ιταλίας) για τη συμπαραγωγή κορβετών, κάτι που θα επέτρεπε στο Πολεμικό Ναυτικό να επωφεληθεί, τα επόμενα χρόνια, με την απόκτηση μιας ή δύο μονάδων επιφανείας αυτού του τύπου. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σχετικά παραδείγματα και, συγκεκριμένα, η συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Θετικό για την Ελλάδα είναι το ισοζύγιο στον τομέα των υποβρυχίων, λόγω της απόκτησης και ολοκλήρωσης των «214», τα οποία δεν θα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Τουρκίας τουλάχιστον για ακόμη 4-5 χρόνια. Ενθαρρυντικό στοιχείο για την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να ολοκληρώνει απαιτητικά έργα είναι οι εργασίες ολοκλήρωσης δύο πυραυλακάτων τύπου «Ρουσέν» στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Και σε αυτό τον τομέα η παραγωγή της Τουρκίας έχει εντυπωσιακά επιτεύγματα, καθώς σε μόλις λίγα χρόνια τα Ναυπηγεία της Τούζλα παρέδωσαν 16 εξελιγμένης τεχνολογίας μονάδες.

Αεροπορία. Η προοπτική απόκτησης 100 μαχητικών F-35 από την Τουρκία, σε συνδυασμό με τη συμφωνία αγοράς ρωσικών S-400, θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα στο Αιγαίο στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή προκρίνεται ο εκσυγχρονισμός μέρους του στόλου των 155 F-16 (πιθανότατα των περίπου 90 νεότερης διαμόρφωσης). Το πρόβλημα του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού είναι οικονομικά εμπροσθοβαρές. Οι σκέψεις για αγορά F-35 είναι μάλλον πρόωρες σε αυτήν τη φάση. Ωστόσο, υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν ότι η αεροπορική ισορροπία πάνω από το Αιγαίο την επόμενη δεκαετία δεν θα κριθεί από τους αριθμούς, αλλά από τη διαλειτουργικότητα των μονάδων. Ετσι, ένας στόλος 90 αναβαθμισμένων F-16 με μια μοίρα F-35 (που μελλοντικά θα αποκτηθεί) θα μπορούσαν να αποτελέσουν ικανή δύναμη αποτροπής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει να αντιπαρατάξει, επίσης, τα συστήματα S-300, αλλά και τις συστοιχίες τύπου «Πάτριοτ».

Βασίλης Νέδος, Καθημερινή
https://kostasxan.blogspot.gr/2017/09/blog-post_687.html

4 comments :

Anonymous said...

"Η Ν.Δ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ" : Σωστά! Τίποτα δεν θα κάνει! Βέβαια θα λέει ότι κάνει δήθεν εξοπλισμούς (άχρηστους) για να μην μείνει και χωρίς μίζες, αλλιώς γιατί θα έχουν την καρέκλα...
Βέβαια το άρθρο αναφέρεται σε φρεγάτες, αεροπλάνα κ.λ.π.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ!!!
Σημασία έχει τι ανθρώπινο δυναμικό θα υπάρχει μετά από 10 χρόνια! Πόσοι Έλληνες θα είναι στο στράτευμα; Πόσοι θα υπηρετούν θητεία και πόσοι αξιωματικοί;
Γιατί οι αλβανοί είναι εδώ από το '90 και αυξάνονται συνεχώς και τα παιδιά τους υπηρετούν ήδη και με τον νόμο που μπαίνουν στις στρατιωτικές σχολές μέσω πανελληνίων (ήδη έχουν μπει μερικοί)πόσοι θα έχουν μπει τα επόμενα 10 χρόνια;
Ακόμα μετά από 10 χρόνια θα υπηρετούν και θα μπαίνουν στις στρατιωτικές σχολές και τα παιδιά των λαθροεισβολέων από όλα τα μέρη της γης...
Άρα το ερώτημα δεν είναι οι υλικές υποδομές, αλλά τι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ θα υπάρχει!!!

ΙΣΧΥΣ said...

ΟΛΟΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΤΕ. ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΕΘΝΟΚΤΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΩ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΥΜΩΝ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ , ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΙΣΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ. ΕΑΝ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ .

Anonymous said...

"ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ";
Δυστυχώς όλοι αυτοί που κυβερνούν και νομοθετούν εναντίον των Ελλήνων (όπως έγραφα παραπάνω για τους νόμους εισόδου στις στρατιωτικές σχολές) από αλλού κρατάει η "σκούφια τους"!
Είναι απλά ελληνόφωνοι και παίρνουν εντολές από τους δικούς τους και όχι από ξένους, εναντίον μας...
Α.Α.

ΙΣΧΥΣ said...

ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ. ΟΜΟΙΟΙ , ΟΜΟΙΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ, (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΑ ΣΕ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΕΝΝΟΩ ΕΠΙΠΕΔΟ)