14/07/2017

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανοιχτά υπέρ του αγωγού EastMed και μάλιστα πληρώνει - Ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ υπερασπίζει και προχωρά στην δίελευση αγωγού μέσω Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΘΛΙΒΕΡΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟΤΑΤΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΟΖ. Η ΙΔΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΝΟΕΣ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΕΛΛΗΝΕΣ". Ο ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΝΟΙΑ. ΑΝΑΚΗΡΥΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΗΝ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΟΖ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «υποστηρίζει σθεναρά το έργο για τον αγωγό EastMed και επιδιώκει την ταχεία περάτωση όλης της μελέτης της αρχικής φάσης των έργων», ήταν η σαφής και άκρως θετική για τα ελληνικά συμφέροντα απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Έλληνα Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, «για τις προπαρασκευαστικές μελέτες έχει χορηγηθεί επιχορήγηση έως δύο εκατομμυρίων ευρώ», καθώς η Νοτιοανατολική Μεσόγειος έχει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή, «με βάση τα υπάρχοντα αποδεδειγμένα αποθέματα, και υπάρχει η μεγάλη προσδοκία ότι τα αποθέματα αυτά θα αυξηθούν αισθητά όσο προχωρούν οι έρευνες». Χαρακτήρισε δε τον EastMed ως «σημαντική επιλογή μεταξύ των υπαρχόντων λύσεων» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την οποία αποκάλεσε ως «ελκυστική αγορά» για το φυσικό αέριο της εν λόγω περιοχής, αποδεικνύοντας με τις δηλώσεις του, ότι ένα έργο που με τόση λύσσα και βλακώδεις αναφορές ΠΟΛΛΟΙ πολέμησαν, ακόμα και εντός Ελλάδος, έχει αποκτήσει τη δική του δυναμική.

Φωτιές ανάβει για μια ακόμη φορά στην ελληνική (ελλαδική και κυπριακή) πλευρά ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέινιτζ, καθώς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και… προεδρικό γαμβρό, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανέφερε ότι η χώρα του και η Τουρκία είναι αποφασισμένες να υπογράψουν συμφωνία κατασκευής αγωγού αερίου που θα προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το τέλος του έτους! Ωστόσο, οι δηλώσεις προσδιορίζουν ότι η τροφοδοσία του αγωγού θα γίνεται από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβατό με τα σχέδια διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της Ένωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα, οι ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ μεγαλύτερες και θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν σταθερά επί δεκαετίες περισσοτέρων του ενός αγωγούς. Επίσης, επί της ουσίας δεν υπήρξε και κάποια θεαματική εξέλιξη στις συνομιλίες των δυο πλευρών, καθώς απλώς συμφώνησαν να τις επιταχύνουν.

Συνομιλίες οι οποίες εμπλέκουν σαφέστατα τα κυπριακά εθνικά συμφέροντα, καθώς ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διέλθει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιθανότατο είναι βέβαια, να αποδειχθεί πολύ σύντομα, για μία ακόμη φορά, ότι «τελευταίες ευκαιρίες» στο Κυπριακό δεν υπάρχουν, ενώ και οι Ισραηλινοί δεν έχουν λόγο να μην κρατούν όλες τις πιθανότητες ανοικτές, έως ότου ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις σε πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα στην περιοχή…

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment