08/07/2017

Πρόκλος: Το γένος των δαιμόνων

“ἐπειδὴ δὲ πανταχοῦ τὸ τῶν δαιμόνων γένος ὀπαδόν ἐστι τῶν θεῶν, εἰσὶ καὶ γενεσιουργοὶ δαίμονες, οἳ μὲν ὅλων στοιχείων ἐπάρχοντες, οἳ δὲ κλιμάτων φύλακες, οἳ δὲ ἐθνῶν ἄρχοντες, οἳ δὲ πόλεων, οἳ δέ τινων γενῶν, οἳ δὲ καὶ τῶν καθ' ἕκαστα ἔφοροι· κάτεισι γὰρ ἡ φρουρὰ τῶν δαιμόνων εἰς τὸν ἔσχατον μερισμόν”.

(Proclus Phil., In Platonis Timaeum commentaria “Procli Diadochi in Platonis Timaeum commentaria, 3 vols.”, Ed. Diehl, E.)

Επειδή όμως παντού το γένος των δαιμόνων ακολουθεί τους θεούς, υπάρχουν και δαίμονες συνδεδεμένοι με τον κόσμο του γίγνεσθαι (της ζωής που ζούμε) . Άλλοι από αυτούς είναι επικεφαλείς σε σύνολα των στοιχείων, άλλοι είναι φύλακες γεωγραφικών περιοχών, άλλοι αρχηγοί εθνών, άλλοι πόλεων, άλλοι κάποιων γενών, ενώ άλλοι είναι επόπτες ακόμη και ατόμων, γιατί η φρουρά των δαιμόνων φτάνει μεχρι την έσχατη διαίρεση.

http://ermionh.blogspot.gr/2017/07/blog-post_94.html

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΖΙΜΥ ΤΟΥ ΜΟΡΙΣΣΟΝ ..."ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ". 

ΑΣΧΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ" ΩΣ ΚΛΙΤΗ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΠΙΡΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΚΟΗΧΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.  Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘ'ΟΛΑ ΣΥΝΘΕΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ (ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΗΣ  ή ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ) ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΘΟΔΟΣ, ΔΛΔ Η ΚΛΙΣΗ ΤΟΥΣ. (π.χ ο επιτελής*), ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΛΕΞΗ ΜΟΝΟΝ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΩΣ ΚΛΙΤΗ.

ὁ ἐπιτελής
τοῦ ἐπιτελοῦς
τῷ ἐπιτελεῖ
τόν ἐπιτελῆ
(ὦ) ἐπιτελές

οἱ ἐπιτελεῖς
τῶν ἐπιτελῶν
τοῖς ἐπιτελέσι / ἐπιτελέσιν
τούς ἐπιτελεῖς
(ὦ) ἐπιτελεῖς

6 comments :

  1. Anonymous8/7/17 17:11

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΙΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ''ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ'' ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΛΑΘΟΣ!ΤΟ ΕΙΧΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΤΩΜΑΙ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. Η ΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ 1990-2000 ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ ΣΑΦΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΩΘΗΤΙΚΟ.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ Η ΛΕΞΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΟ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ. ΩΣ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΗΧΗΤΙΚΑ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (ΚΑΙ ΟΡΘΡΟΓΡΑΦΙΚΑ, π.χ "ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛ(Η)Σ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ") ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΞΕΝΟΦΕΡΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. π.χ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΤΡΕΝΟ Κ.Λ.Π) ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΞΕΝΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ. ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΓΡΑΦΗ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΞΕΝΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΤΕ, ΠΛΗΝ ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ ΚΥΡΟΣ Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΛΔ Ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ.

    ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ (π.χ ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΤΑΞΕΙΔΙ). ΟΥΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΟΤΙΚΗΣ ΚΛΙΣΕΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ, ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΠΩΣ ΠΛΕΟΝ Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΕΙ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΗΣ) ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ. ΟΥΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΠΛΩΝ, ΩΣ ΠΕΡΙΤΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ.

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ. ΜΟΝΟΝ ...ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ, ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΓΡΑΦΕΙ ..."Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ" ή "ΟΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ". ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΕΦΑΛΗ ΠΟΥ ΧΩΡΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ..."ΟΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ". ΙΣΩΣ ΕΚΡΙΝΕ Ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΚΕΦΑΛΗ.

    ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ (ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΕΝΑ "Σ") ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΤΥΡΑ (ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΜΕ "Ι", ΕΓΩ ΤΗΝ ΘΕΛΩ ΜΕ "Υ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΩ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΤΥΡΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΕΒΓΑΖΑΝ ΓΕΛΙΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΛΔ).

    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ, ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΓΑΜΗΣΙ (ΕΣΥ ΩΣ ΔΕΚΤΗΣ) ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΗ ΣΤΟΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΕΣΥ (ΩΣ ΔΟΤΗΣ) ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΓΑΜΗΣΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ.

    ΠΑΝΤΩΣ ΕΤΣΙ ΔΑΗΜΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ. ΟΥΤΕ ΕΙΔΗΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ, Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΔΑΙΜΩΝ, (ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΕ ΕΚΑΝΕ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ) ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΔΥΟ ΞΕΓΥΡΙΣΜΕΝΑ ΦΑΣΚΕΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous9/7/17 09:59

    Είναι πολύ ενοχλητικό όλο αυτό το κατασκεύασμα "μπαμπινιώτη" με την αλλαγή όσων μάθαμε στο σχολείο, όσοι είμαστε 40 και άνω.
    Προσωπικά με ενοχλεί ιδιαίτερα η λέξη "μώβ" που θέλει ντε και καλά να γράφεται με "όμικρον"! Μα το "ωμέγα" το ζητά η προφορά!!! Αν προσπαθήσει κάποιος να προφέρει "μοβ" με βραχύ το ο, θα είναι σαν να γαυγίζει... Αντίθετα μόνο του ακούγεται διπλό ο στην προφορά, και ζητά το ωμέγα! ΜΩΒ!
    Η δοτική κάκιστα καταργήθηκε, και το μεγάλο πρόβλημα είναι όσα παιδιά μαθαίνουν γερμανικά που δεν μπορούν με τίποτα να καταλάβουν την πτώση (γιατί τα γερμανικά έχουν δοτική).
    Επίσης μετά την κατάργηση τόνων και πνευμάτων τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν ορθογραφία και γιαυτό προτιμούν στο τέλος τα "greeklish"!!!
    A.A.

    ReplyDelete
  4. Anonymous9/7/17 19:10

    Πρωτη φορα διαβαζω καποιο αποσπασμα απο τον Προκλο. Να σταθω λιγο στο "μεταφυσικο" και να κανω ενα ανοητο συνηρμο; Λεει..
    Άλλοι από αυτούς είναι επικεφαλείς σε σύνολα των στοιχείων, άλλοι είναι φύλακες γεωγραφικών περιοχών,..
    Τα στοιχεια δειχνουν οτι στον Ελληνικο χωρο ανεπτυχθει και διεδωθει πολιτισμος ανωτερος απο αλλα μεροι. Αρα θα ειχε καλο Δαιμονα επι κεφαλης. Μετα τι εγινε; Μας παραιτησε αυτος ο Δαιμονας; Και τελος παντων θα μας βοηθησει κανενας καλος Δαιμονας να ξαναεπιστρεψει ο πολιτισμος στον Ελληνικο γεωγραφικο χωρο;

    ReplyDelete
  5. Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ...μὲν ὅλων στοιχείων ἐπάρχοντες... ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ... ΓΗ, ΑΗΡ, ΥΔΩΡ, ΠΥΡ, ΑΙΘΗΡ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΔΟΞΑΣΙΑΣ, ΠΙΣΤΕΩΣ ή ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΠΧ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΞ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. ΕΑΝ Ο ΠΡΟΚΛΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΚΑΣΤΟΥ.

    ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ. ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ. ΜΙΑ, ΔΥΟ, ΤΡΕΙΣ, ΠΕΝΤΕ, ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ: "ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ"

    ReplyDelete
  6. Anonymous9/7/17 20:41

    Συμφωνω, εξαλου οι πραγματικοι Ελληνες δεν τα περιμενουν ολα απο το Θεο. Αλλα πρεπει να βοηθησουν οι Δαιμονες γιατι ολο και λιγοστευουν οι πραγματικοι Ελληνες. Απτην αλλη μπορει η αλλαγη να γεινει σε αλλο γεωγραφικο χωρο του πλανητη, ποιος ξερει.

    ReplyDelete