12/07/2017

Νέα χαράτσιa για τα ακίνητα με τα πιστοποιητικά-φόρους

Όπως αναδεικνύει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, έρχεται μια σειρά τεσσάρων πιστοποιητικών που φορολογούν την καθημερινή λειτουργία των σπιτιών.

Πρόκειται για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, την αμοιβή πολιτικού μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας» και την αμοιβή ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Δηλαδή μια σειρά ενεργειών θα επιβαρύνει την καθημερινότητα όσων κατέχουν σπίτια. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ακόμα και για να υπάρξουν μεταβιβάσεις των ακινήτων θα πρέπει να έχουν εκδοθεί αυτά τα πιστοποιητικά, αλλιώς θα εμποδίζεται οποιαδήποτε αγοραπωλησία, ακόμα καλά-καλά και η ενοικίαση των ακινήτων. Σε μια περίοδο όπου τα μισθώματα έχουν πέσει δραματικά, πολλά σπίτια παραμένουν ξενοίκιαστα και η περιουσία βάλλεται λόγω ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν νέα χαράτσια που θα φθάνουν έως και στο 70%-80% του συνολικού ΕΝΦΙΑ. Και μάλιστα με τρόπο επαναληπτικό, καθώς θα καλούνται να ανανεώνουν ανά τακτά διαστήματα τα πιστοποιητικά αυτά.


Αν και αρχικά συζητιέται η ανά πενταετία έκδοση αυτών των πιστοποιητικών, υπάρχει περίπτωση αυτή να πάει στα 2 ή 3 χρόνια. Ουσιαστικά δηλαδή ένα έκτακτο χαράτσι θα μονιμοποιηθεί. Ο κ. Παραδιάς υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν σε υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, κάτι που τους καθιστά κυριολεκτικά φόρου υποτελείς στους ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους επ’ αμοιβή σε όλα τα σπίτια και τα κτίρια, και φυσικά ανοίγοντας νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τη διαφθορά και τη συναλλαγή. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μια φιλική διευθέτηση προς τον κλάδο των πολιτικών μηχανικών, απ’ όπου προέρχονται πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Επιδιώκεται από την κυβέρνηση και από στελέχη της με διαδρομή στον χώρο να κατευναστεί ένας επαγγελματικός κλάδος με… ανάθεση έργου που ουσιαστικά γίνεται στις πλάτες των χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, εκφράζεται ο κίνδυνος αυτή η προοπτική να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια δημόσιων εσόδων από τον φόρο κληρονομιάς.

http://www.protothema.gr/economy/article/696161/neo-haratsi-gia-ta-akinita-me-ta-pistopoiitika-forous/

4 comments :

  1. Anonymous13/7/17 20:13

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,Σ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ (ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΡΑ) ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ...ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΥΒΓΑΙΝΕΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΙΕΣΗ Μ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΙΠΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣ ΕΞΩ,ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Ν'ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΤΣΟΥΓΚΡΙΖΕΙΣ ΧΟΝΔΡΟΚΕΦΑΛΕΣ ΩΣΟΤΟΥ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΣΠΙΝΘΗΡΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. -ΔΗΜΗΤΡΑ-
    ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΠΟΛΥΒΓΑΙΝΩ (ή ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΩ ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ) ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ "ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΑΔΕΣ", ΔΛΔ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΠΟΥ Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ. ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΜΙΛΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΚΑ (ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 35 ΕΤΩΝ) ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous13/7/17 21:16

    ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ ΟΙ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΑΔΕΣ,ΤΑ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΩ...ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ... ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ''ΤΥΠΙΚΗ'' ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΑΣΩ...ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,ΜΑΛΛΟΝ ΠΛΑΚΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΑΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 'Η ΠΑΡΕΑ ΔΥ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣ ΑΘΕΛΑ ΣΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ.ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ ΜΕΡΙΑ...

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  4. Anonymous14/7/17 02:32

    "Υ.Γ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΣΤΕ ΑΤΥΧΟΙ...ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΣΦΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΗΣΥΧΙΑ, ΧΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΩΝ."

    Δεν ξερω τελικα αν θα μας κουβαλησουν λάθρο στη Κρητη, αλλα εγω προβλεπω να τρωμε πυρηνικα στο κεφαλι τωρα που θα γινουμε προτεκτωρατο του Ισραηλ κι επισημα.
    Α, εχουμε ομως πολλους αλβανους, μεχρι και στα πιο μικρα και ορεινα χωρια.

    "ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΧΩ ΑΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΛΕΩ ΣΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ...ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΦΑΓΗ....ΕΓΩ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΘΕΑΜΑ."

    ΧΧΧΧ εσυ που θα εισαι δηλαδη εκεινη τη στιμγη και θα μπορεις να απολαμβανεις το θεαμα ανεπηρεαστος;

    Υ.Γ. Μενω και εγω στη Κρητη και καθε καλοκαιρι απο τα μεσα Ιουλιου η κατασταση γινεται ανυποφορη με τους καλιτσουναδες. Δεν βρισκεις παρκινγκ μεσα στη πολη, οι παραλιες γεμιζουν, στα ρακαδικα βαβουρα, οδηγουν απροσεχτα στους επαρχιακους δρομους, κτλ..:)

    ReplyDelete