08/03/2017

Επιστολή Ιβάνοφ σε: Τραμπ, Στόλτενμπεργκ, Τουσκ και Ερντογάν - “Παράγοντας αποσταθεροποίησης είναι ο Γκιόργκε Ιβάνοφ”

Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ, ζητώντας βοήθεια για να ξεπερασθεί η κρίση στο σλαβικό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στην επιστολή του, αναφέρει ότι...
"...η αλβανική πλατφόρμα εγκρίθηκε από μια ξένη χώρα, από έναν ξένο πολιτικό και ειδικότερα από πρωθυπουργό μιας ξένης χώρας. Η πλατφόρμα αυτή θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του κράτους, φέροντας το σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλη χώρα. Στην υλοποίηση της πλατφόρμας συνεπάγονται αλλαγές στο Σύνταγμα που θα έθεταν σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους. Η πλατφόρμα παραβιάζει τη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας, η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις των εθνικών κοινοτήτων με το κράτος και τις αμοιβαίες σχέσεις τους. Σε αντίθεση με τη συμφωνία – πλαίσιο της Οχρίδας, η αλβανική πλατφόρμα δημιουργεί διακρίσεις έναντι των άλλων εθνικών κοινοτήτων, επειδή δίνεται προτεραιότητα σε μία μόνο κοινότητα. Η πλατφόρμα αυτή, που συντάχθηκε στα Τίρανα, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση και θα αυξήσει τις εθνοτικές εντάσεις στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία", γράφει ο Ιβάνοφ στην επιστολή του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η πλατφόρμα είναι μια ξένης χώρας.

"Πιστεύω ότι η καταδίκη και η απόρριψη αυτού του εγγράφου είναι η μόνη διέξοδος στην απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι της Συνθήκης της Πάρζινο που προβλέπει επείγουσες μεταρρυθμίσεις, πολιτική σταθεροποίηση, μείωση των εντάσεων μεταξύ των κομμάτων και των εθνοτήτων και επιστροή της χώρας στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εξετάσουμε προσεκτικά για να δούμε την πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε και να καθορίσουμε πόσο επιβλαβής είναι αυτή η πλατφόρμα ως να απορριφθεί δημοσίως και να καταδικασθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ καθώς και από τα κράτη μέλη τους. Επίσης, περιμένω να καταδικάσετε την κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας από δύο γείτονές της που φιλοδοξούν την πλήρη ένταξή τους. Τέλος, περιμένω να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα προς την γεωπολιτικά ευάλωτη περιοχή μας, του απαραβίαστου των συνόρων στα Βαλκάνια και να επαναβεβαιώσετε την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της περιοχής. Η απουσία δημόσιας κατακραυγής από τη διεθνή κοινότητα θα ενθαρρύνει τα Τίρανα σε παρόμοιες προσπάθειες τόσο στην δική μας όσο και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει σύνθετη εθνοτική, θρησκευτική και γλωσσική πραγματικότητα", γράφει ο Ιβάνοφ στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι τις απόψεις έχει διακοινώσει, ήδη, στην Ύπατο εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και στον Επίτροπο Γιόχαννες Χαν. (Sitel.com. mk)

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ "ΕΝΙΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ή/και ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"  ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ, ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ... "ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ" ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΩΡΑ;  Η ΑΛΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΑΤΟΜΑΛΑΚΑΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΕΦΑΡΜΟΖΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ, ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ; Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΚΤΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ Η ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ; ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΚΑΤΟΤΡΥΠΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ; ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΩΡΑ. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΑΜΕΣΑ.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, καθορίσθηκε στις Βρυξέλλες ως παράγοντας αποσταθεροποίησης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, είπε ο πρώην πρέσβης στο ΝΑΤΟ, μέλος του SDSM, καθηγητής Νάνο Ρούζιν, μετά την επιστολή που έστειλε ο Ιβάνοφ σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκία, σε μια προσπάθειά του να απορριφθεί η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων στη χώρα. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι δεν θα χορηγήσει εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η πολιτική κρίση στα Σκόπια υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας και γίνεται μια κρίση ασφάλειας. Είναι κατανοητό ότι η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με έναν τρόπο που μπορεί να συγκριθεί με την αντίδραση του 2001. "Η κρίση δημιουργήθηκε από τους πολιτικούς και την κλίκα που βρίσκεται στην ηγετική ομάδα του VMRO-DPMNE περιθωριοποιώντας τη χώρα από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να καλύψουν τα εγκλήματα και τις πλαστογραφίες που αποτελούν αντικείμενο του Ειδικού Εισαγγελέα. Η συνολική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μπορεί να εστιασθεί σε έναν παρανομαστή- το Ιβάνοφ», είπε ο Νάνο Ρούζιν στο σκοπιανό ‘PlusInfo’.

Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ, την ΕΕ και με εξαίρεση τη Σερβία και τη Ρωσία, απαιτεί από τον επικεφαλής του κράτους την τήρηση του Συντάγματος και τη δημοκρατική διαδικασία. «Αυτό που χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις όλων των εκπροσώπων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου είναι η έκκληση για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας ο πρόεδρος να «υποκύψει» στη βούληση της πλειοψηφίας που εκφράζεται από τους 67 βουλευτές του Κοινοβουλίου των 120 εδρών και να αναθέσει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο πρώην πρέσβης Ντένκο Μαλέσκι. Σύμφωνα με τον Ρούζιν, η πολιτική ελίτ που βρίσκεται στην ηγεσία του VMRO-DPMNE δεν γνωρίζει επαρκώς τη δύναμη που κατέχουν τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες, ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσω κυρώσεων, μαύρης λίστας, και μέσω οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μηχανισμών.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment