18/02/2017

F-35: Για «νικητή πολέμων» λένε οι χρήστες του - SU-35: Διαθέτει οπλικά συστήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές καινοτομίες του αντιπάλου. (ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ)

Κορυφαίοι αεροπόροι της αμερικανικής Αεροπορίας, των Πεζοναυτών και του Ναυτικού, αλλά και ο επικεφαλής του προγράμματος του F-35, στις καταθέσεις τους στο Κογκρέσο την περασμένη Πέμπτη, εμφανίστηκαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι, ότι πείθονται ολοένα και περισσότερο, ότι στα χέρια τους έχουν έναν «νικητή πολέμων» (war winner). Υπενθυμίζουμε, ότι πρόκειται για το ακριβότερο πρόγραμμα οπλικού συστήματος στην Ιστορία, καθώς το κόστος του έχει κυμανθεί γύρω στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει αντιμετωπίσει τρομακτική αμφισβήτηση, με τον νέο πρόεδρο να κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα που έχει ξεφύγει από κάθε όριο όσον αφορά το κόστος. Ο επικεφαλής του προγράμματος, αντιπτέραρχος Κρίστοφερ Μπόγκνταν, υπογράμμισε ότι πλέον είναι στην οδό μείωσης του κόστους του μοναδιαίου κόστους του αεροσκάφους στα 80-85 εκατομμύρια δολάρια, εάν συνεχιστεί η τακτική των σταδιακών αγορών. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των Πεζοναυτών (αντιστράτηγος Γιν Ντέιβις) και του Ναυτικού (υποναύαρχος Ντε Γουλφ Μίλερ ΙΙΙ), ως μεγαλύτερο πρόβλημά τους ανέφεραν το ότι… δεν έχουν αρκετά! Μεγάλη σημασία έχει ο συνδυασμός του αεροσκάφους με αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής ή/και κυριαρχίας όπως τα F/A-18 Super Hornet, F-15 Strike Eagle και το πέμπτης γενιάς F-22 Raptor. Όλοι ανέφεραν την ικανότητα να δει τον αντίπαλο ή απλά τον στόχο από μεγάλη απόσταση και να τον πλήξει, αλλά και η δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας μεγάλου όγκου πληροφοριών, αλλάζουν το τοπίο σε όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα.

Μια γεύση από την πέμπτη γενιά αεροσκαφών έχουν την τύχη να πάρουν οι πιλότοι της Βασιλικής Αυστραλιανής Αεροπορίας (RAAF), καθώς μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-22 Raptor των Αμερικανών που βρίσκονται στη χώρα, ξεκίνησαν εκπαιδευτική δραστηριότητα με τα F/A 18 Hornet των Αυστραλών. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκηση που στοχεύει στην επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυο αεροπορικών δυνάμεων, καθώς δεν είναι μυστικό, ότι οι δυνητικές απειλές εθνικής ασφαλείας της Αυστραλίας είναι σε μεγάλο βαθμό κοινοί με των Ηνωμένων Πολιτειών και πιθανότατα εάν προκύψει ανάγκη, μαζί θα τις αντιμετωπίσουν. Οι Αυστραλοί δίνουν ξεχωριστή έμφαση και λόγω της προοπτικής εισαγωγής στο οπλοστάσιό τους των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II, καθώς παίρνουν «μια γεύση» από τις επιχειρήσεις με ένα εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας και τεχνολογίας αεροσκάφος. Με το πέρας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει την παραμονή τεσσάρων F-22 σε αυστραλιανό έδαφος και μετάβαση στη Βικτόρια, με σκοπό να συμμετάσχουν στο αεροπορικό σόου του Άβαλον, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 3-5 Μαρτίου.

Επικοινωνιακή προσπάθεια της Ρωσίας να πείσει ότι διαθέτει οπλικά συστήματα που της επιτρέπουν να αποκρούσει τις τεχνολογικές καινοτομίες του δυτικού της αντιπάλου, γίνεται ολοένα και εντονότερη, όπως αποκαλύπτει το ενδιαφέρον βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα και αφορά το κορυφαίο της μαχητικό σε υπηρεσία, το Sukhoi Su-35. Στο βίντεο, το μαχητικό που αποτελεί εκσυγχρονισμένη έκδοση του Su-27, εμφανίζεται κατάφορτο με πυραύλους, ενώ το μήνυμα που περνάει είναι ότι η ικανότητα εκτέλεσης ακραίων ελιγμών, τα προηγμένα όπλα που φέρει και το ραντάρ του, επιτρέπουν την αντιμετώπιση και του πιο καλά εξοπλισμένου αντιπάλου (βλ. ΗΠΑ). Παρότι δεν διαθέτει χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth) όπως τα πέμπτης γενιάς αμερικανικά F-22 Raptor και F-35 Lightning II, υποστηρίζεται από ρωσικής πλευράς, ότι το ραντάρ του είναι ικανό να εντοπίσει ακόμα και στελθ αεροσκάφη. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος το οποίο οι Αμερικανοί υπολογίζουν ως βασικό αντίπαλο, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι δεν το διαθέτει μόνο η Ρωσία πλέον, αφού αγόρασε ήδη μία ενισχυμένη μοίρα μαχητικών του τύπου και η Κίνα και οι παραδόσεις ξεκίνησαν στο τέλος του 2016.

http://www.defence-point.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ":
1) ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΟΝΤΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ F-35, F-22. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΡΑΝΤΑΡ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ, ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΡΑΝΤΑΡ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΙΣΙΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ. ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ.
2) ΤΑ SU-35 ΚΑΙ ΤΑ MIG-35 ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΕΛΙΓΜΟΙ, ΑΝΟΔΟΣ, ΒΥΘΙΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΘΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΤΟ MIG-35 ΝΑ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ SU-35 ΣΕ ΑΥΤΑ. (ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟ ΤΟΥ SU ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ).
3) ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΩΣ Η ΔΙΑΦΗΜΙΘΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.
4) ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΛΥΣΑΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΟΛΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. ΥΠΟΘΕΣΑΜΕ ΠΩΣ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΤΩΝ Η.Π.Α.

ΩΣ ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΧΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΕΝΟΣ "ΑΟΡΑΤΟΥ" ΜΕΣΟΥ. ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΩΝ ΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΤΑ "ΑΟΡΑΤΑ" ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΟΡΑΤΑ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΑ. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΑΤΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ, (ΔΙΟΤΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΔΟΜΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ)  ΑΡΑ ΘΑ ΑΠΩΛΕΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ..."ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ". ΕΑΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΟΡΑΤΟΤΗΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΣΧΗΜΟ, ΧΟΝΤΡΟ, ΔΥΣΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΠΛΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ, ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΦΟΡΕΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ (ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ) ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΕΣΩΝ ΝΑ ΤΟ ...ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ. 

3 comments :

  1. Anonymous18/2/17 13:17

    Κανείς δεν είπε ότι δεν τα βλέπουν, το θέμα είναι αν μπορούν να πάρουν παραμέτρους βολής πριν αυτά πάρουν και το κατά πόσο ο r77 ή οποιοσδήποτε άλλος ρωσικός πύραυλος μπορεί να κρατήσει το κλείδωμα αυτόνομα μετά την εκτόξευση του.

    Βυθιση ελιγμοι κλπ ήταν κριτήρια κάποτε, τώρα δοκιμάζεται άλλο μοντέλο ικανοτήτων μάχης την αποτελεσματικοτητα του οποίου μένει να δούμε.

    Ξανά λέω, κανείς δεν είπε ότι είναι αόρατα, το δήθεν ρωσικό κατόρθωμα του να βλέπουν τα stealth είναι ιντερνετικο παραμύθι, κανείς δεν μας λέει αν μπορούν τα ραντάρ που τα βλέπουν να πάρουν παραμέτρους βολής και πότε μπορούν να το κάνουν αφού το ραντάρ του su35 είναι πολύ πίσω από τα apg77-81.


    12G

    ReplyDelete
  2. 12G
    ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ (ΑΥΤΟ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ) ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ. ΑΥΤΟ ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΗΣ ΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ F-35.

    ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ. ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ή ΝΑ ΥΠΑΙΝΙΣΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ/ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ, ΤΟΣΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΧΡΗΖΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΜΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous18/2/17 15:09

    Μα δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου. Για όλα τα ραντάρ ισχύει -και ανεξάρτητα αν είναι vlo ο στόχος η μη- ότι άλλο το βεληνεκες εντοπισμού και άλλο το του "κλειδώματος" -παραμετροποιησης- το οποίο είναι κατά πολύ μικρότερο του πρώτου. Σε περιπτώσεις vlo δε ορισμένα ραντάρ δεν μπορούν να κρατήσουν κλείδωμα ούτε σε κλειστές εμπλοκες, χαρακτηριστικά σε περίφημο βίντεο στο YouTube Rafael χάνει επανειλημμενα το κλείδωμα πάνω σε ραπτορ σε κλειστή εμπλοκή.


    12G

    ReplyDelete