10/02/2017

«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν»

Σύμφωνα με τον Αίσωπο, ένα χωριατόπουλο εξέλαβε ως τραγούδι τον ήχο που έβγαζαν κάποια σαλιγκάρια που ψήνονταν στα κάρβουνα, και με αγανάκτηση είπε τα ακόλουθα: «Ω κάκιστα ζώα, των οικιών υμών εμπιπραμένων, αυτοί άδετε». Με άλλα λόγια, είπε στα σαλιγκάρια πως ενώ τα σπίτια τους καίγονταν, αυτά τραγουδούσαν.

Έτσι συνόψισε ο Θουκυδίδης την καταστροφική αδυναμία της Αθηναϊκής Πολιτείας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα και να τα αντιμετωπίσει με ορθή προτεραιότητα. Η ρήση αυτή, με τη σύγχρονη μορφή της «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» (όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε) χρησιμοποιείται ειρωνικά για εκείνους που εφησυχάζουν ή ασχολούνται με ασήμαντα θέματα, ενώ έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουν ή και ακόμα όταν οι δομές που εξασφαλίζουν την ύπαρξή τους κινδυνεύουν.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΧΩΡΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΥΦΥΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΙΣΧΥ) ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΠΕΧΟΥΝ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΛΥΣΙΤΕΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΗ ΛΗΞΗ ΒΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ", ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ.

3 comments :

  1. Anonymous11/2/17 08:38

    «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε»: την ίδια στιγμή που οι λαθροέποικοι έχουν ξεπεράσει το 1.500.000, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η παρακολούθηση της θεματικής εβδομάδας για gay και τρανσέξουαλ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!!!

    ReplyDelete
  2. Anonymous11/2/17 12:27

    ημείς και υμείς, όλοι μαζί άδουμε ο καθένας για τους λόγους του οπως λέει ο αρθρογράφος

    ReplyDelete
  3. Anonymous11/2/17 18:06

    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Θ'ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΙΣ ΑΙΣΧΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ...ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΛΕΩ:ΠΕΣΕ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΩΡΑ.ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΓΑΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ...ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΛΛΑ...ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ!

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete