11/01/2017

Σκόπια: Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας τους αποκάλεσε ...'Σλαβομακεδόνες' - «Το ISIS προσλαμβάνει μαχητές από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο» -

«Στη χθεσινή δήλωση του, ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στην αλβανική τηλεόραση «Top Channel», ανέφερε το λαό των Σκοπίων με τον όρο  «Σλαβομακεδόνες», αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των Σλάβων της Αλβανίας που καθορίζουν τον εαυτό τους σκέτο "Μακεδόνες" δηλαδή, ψευδομακεδόνες», όπως γράφει το σλαβικό δημοσίευμα ‘Meta’ των Σκοπίων. Η σλαβική ένωση με την ονομασία ‘Ίλιντεν’ στα Τίρανα καθώς και το παράρτημά τους στο Γκόλο Μπάρντο, ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρέθηκαν προ εκπλήξεως με τη συνέντευξη του επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας που τους αποκάλεσε ‘Σλαβομακεδόνες’. (σ.σ.Παλαιότερα οι ίδιοι καθόριζαν τον εαυτό τους ως Σλάβους της Αλβανίας). Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η ένωση ‘ Ίλιντεν’ πιστεύει ότι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Μπουσάτι, είναι ακατάλληλη, ανεύθυνη και προσβλητική. Ζητάμε από τον υπουργό Μπουσάτι στο μέλλον να μην κάνει ορισμούς τέτοιους που δεν έχουν βάση. Πρέπει να εργασθούμε με θάρρος και να οικοδομήσουμε ειλικρινείς και φιλικές σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ψευδομακεδονίας», σημειώνεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Τα αιτήματα των Αλβανών των Σκοπίων για ένα νέο όνομα στο νότιο σλαβικό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σχολιάζονται σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία. Έτσι, ο ιστορικός και διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας, Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος ασχολείται έντονα με τις ιστορικές παραποιήσεις των Σλάβων των Σκοπίων, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση ‘bTV’, στην εκπομπή «πρόσωπο με πρόσωπο» («Лице в лице») εξέφρασε μια βουλγαρική άποψη. «Θέλουν (οι Αλβανοί) να αλλάξουν το όνομα της χώρας, τη σημαία και τα εθνικά σύμβολα. Ιστορικά θα ήταν σωστό η περιοχή αυτή να βαφτισθεί ‘Νοτιοδυτική Βουλγαρία’. Το αίτημά τους, όμως, είναι απειλή και για εμάς. Η Ψευδομακεδονία είναι μια περιοχή που μπορούμε να πάρουμε ιστορική εκδίκηση. Όπως είναι γνωστό, σιγά-σιγά εκεί προχωράει η διαδικασία ενός νέου εκβουλγαρισμού. Η αλήθεια είναι ότι αυτό (αίτημα για αλλαγή ονομασίας) θα μας στερήσει αυτή την ευκαιρία», είπε ο ιστορικός.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Σόφιας, σημείωσε ότι στην περιοχή της Βαρντάρσκας έγινε γενοκτονία σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια Βουλγάρων το 1944. Εξέφρασε, μάλιστα, την απογοήτευσή του για τη στρατηγική της Βουλγαρίας. «Αν αύριο το κράτος αυτό της Ψευδομακεδονίας καταρρεύσει δεν έχουμε κανένα σχέδιο» είπε και πρόσθεσε: «Η κοινωνία μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Αν συμβεί αυτό, δεν θα κατακτήσουμε την Ψευδομακεδονία, αλλά, θα την βοηθήσουμε να επιβιώσει. Δεν θέλουμε να χαθεί», είπε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη, στην τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι κατά τα τελευταία χρόνια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και βορειοδυτικά του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, υπάρχει άνθιση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων από τους οποίους προσλαμβάνονται άτομα προκειμένου να ενταχθούν στο ISIS, γράφει η αλβανική ‘lajmpress.com’. Σύμφωνα με την έκθεση, το επίπεδο κινητοποίησης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στα Σκόπια είναι από υψηλότερα από αυτά της Δυτικής Ευρώπης. Τα Σκόπια θεωρούνται ως μία από τις πέντε πρώτες θέσεις στον κόσμο σε κατά κεφαλήν αριθμό και σε ποσοστό ξένων μαχητών στο ISIS. Η έκθεση αναφέρει ότι οι πέντε δήμοι του Κοσσυφοπεδίου που συνορεύουν με Σκόπια και Αλβανία είναι πολύ ευάλωτοι στον βίαιο εξτρεμισμό και προπαγανδίζονται από τοπικά δίκτυα υπέρ της ιδεολογίας του ‘ισλαμικού κράτους’. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι σύμφωνα με την έκθεση το επίπεδο των μαχητών αυτών είναι ανύπαρκτο ή κατώτατο.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment