18/01/2017

Ταϊβάν: Ξεκίνησαν τα F-16

Να πει όποιος έχει συναίσθηση της κατάστασης στον ελληνικό αεροπορικό στόλο «και στα δικά μας»; Αυτό πάντως πέρασε από το μυαλό μας για μια ακόμη φορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, διαβάζοντας την είδηση ότι η Ταϊβάν ξεκίνησε το φιλόδοξο πρόγραμμα δραματικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των F-16 από την εγχώρια βιομηχανία, ένα πρόγραμμα τόσο ριζικό, που προκάλεσε την αντίδραση των Κινέζων, αυτή τη φορά όχι «για την τιμή των όπλων» και για τη δημιουργία ενός ακόμα διπλωματικού «χαρτιού». Τα πρώτα τέσσερα λοιπόν μαχητικά αεροσκάφη από τα 144 F-16A/B που διαθέτει η νήσος, πέταξαν για τη βιομηχανική εγκατάσταση στην περιοχή Taichung για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναβάθμισής τους στην έκδοση F-16V (Viper), με συστήματα που μετατρέπουν το μαχητικό σε μια πολεμική μηχανή τέταρτης γενιάς, συν τα πλεονεκτήματα του best-seller μαχητικού όλων των εποχών, με ένα ρεκόρ που δύσκολα καταρρίπτεται. Το συνολικό ύψος του προγράμματος (Phoenix Rising Project) θα αγγίξει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, καθιστώντας την Ταϊβάν τον πρώτο χρήστη του μαχητικού που θα διαθέτει αεροσκάφη αναβαθμισμένα στην εν λόγω διαμόρφωση. Η φιλοδοξία των Ταϊβανών είναι τόσο μεγάλη, που ο υπουργός Άμυνας της νήσου έσπευσε να δηλώσει ότι οι ικανότητές τους θα είναι εφάμιλλες των πέμπτης γενιάς κινεζικών Chengdu J-20 με χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth)!

Όλα βέβαια αποδεικνύονται στην πράξη, ωστόσο, από πλευράς αεροπορικής ισορροπίας, η περιοχή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και θα προσελκύσει τα «βλέμματα» των στρατιωτικών αναλυτών παγκοσμίως. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των πρώτων τεσσάρων μαχητικών στην Ταϊβάν που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2017, θεωρητικά θα έχουμε μια πρώτη ευκαιρία συλλογής περισσοτέρων πληροφοριών και εντυπώσεων από τους χρήστες.Υπενθυμίζεται, ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης έχει αναλάβει η ταϊβανέζικη Aerospace Industrial Development Corp (AIDC) σε συνεργασίας με την κατασκευάστρια του F-16, τον αμερικανικό κολοσσό Lockheed Martin, η οποία ολοκλήρωσε εντός του 2015 την αναβάθμιση του πρωτοτύπου για το πρόγραμμα, δηλαδή μαχητικού F-16 της Ταϊβάν, το οποίο μεταστάθμευσε για τον σκοπό αυτό σε αμερικανική αεροπορική βάση. Όπως αναφέρουν οι Ταϊβανοί πτέραρχοι, φιλοδοξία της εγχώριας AIDC είναι να ολοκληρώνει την αναβάθμιση 25-28 μαχητικών σε ετήσια βάση, ένας εντυπωσιακός ρυθμός, που αποκαλύπτει τον επείγοντα χαρακτήρα του προγράμματος για τις ένοπλες δυνάμεις της νήσου. Υπενθυμίζεται, ότι 10 μαχητικά του τύπου σταθμεύουν σε βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες τα οποία επίσης θα αναβαθμιστούν, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Το πιο σημαντικό μέρος της τεχνολογικής αναβάθμισης του μαχητικού είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο -κατά πολλούς- έχει χαρακτηριστικά που το βοηθούν στον εντοπισμό ακόμα και αεροσκαφών stealth.

Το ερώτημα είναι πότε θα δούμε τέτοια δραστηριότητα και στην ΕΑΒ, με πρόσληψη υψηλής εξειδίκευσης τεχνικών και επιστημόνων, συν τη συμμετοχή των ανταγωνιστικότερων εκπροσώπων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο πιο δυσμενές περιβάλλον…

http://www.defence-point.gr/news/?p=169324

1 comment :

  1. Anonymous18/1/17 12:08

    Πείτε κάποιος στον συντάκτη ότι τα F16 είναι 4ης γεnιάς εκ γενετής, εκτός κι αν έχουν βγάλει το fly by wire στα ταιβανέζικα και δεν το μάθαμε!


    12G

    ReplyDelete