26/01/2017

Η.Β: Yποβλήθηκε στο κοινοβούλιο για ψήφιση το νομοσχέδιο εξουσιοδότησης της Μει ώστε να γνωστοποιήσει στην Ε.Ε την πρόθεση αποχώρησης.

Υπό τον τίτλο «Σχέδιο νόμου περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», αυτό το πολύ απλό και σύντομο νομοσχέδιο ζητεί από τους βουλευτές να «εξουσιοδοτήσουν την πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ». Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου λαμβάνει χώρα δύο ημέρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν ενεργοποιήσει το άρθρο 50, βάσει του οποίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, πριν υποβληθεί στη βασίλισσα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει πριν από το τέλος Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με το οποίο θα αρχίσει το Brexit. Σήμερα η Μέι έδειξε επίσης πως αποδέχεται τελικά να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της για το Brexit σε μια «λευκή βίβλο», την οποία ζητούσε έντονα η αντιπολίτευση και είχε προτείνει η κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit. Η Μέι αρνούνταν έως τώρα να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της (17 Ιανουαρίου), με την οποία τάχθηκε υπέρ μιας «ξεκάθαρης ρήξης» με την ΕΕ, ωστόσο δεν θέλησε να ανακοινώσει κάποια ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση αυτής της «λευκής βίβλου».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment