23/01/2017

Τραμπ προς ΕΕ: Με ευρωστρατό σταματάμε τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ

Στις προτεραιότητες της νέας  κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι να δοθεί τέλος στα γαλλικά και γερμανικά σχέδια περί ευρωστρατού. Θέμα χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ, θα θέσει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Ν.Τραμπ σε περίπτωση που η ΕΕ επιμείνει στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας που υπηρετούν στο Πεντάγωνο, στις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι να δοθεί τέλος στα γαλλικά και γερμανικά σχέδια περί ευρωστρατού. Με την Βρετανία να αποχωρεί από την ΕΕ λόγω Brexit, στην Ουάσιγκτον φοβούνται ότι το πεδίο είναι ανοιχτό για να υλοποιηθούν οι προθέσεις αυτές, που το Λονδίνο ανέκαθεν μπλόκαρε. «Μάς είπαν ξεκάθαρα (στο Πεντάγωνο) ότι σε ένα περιβάλλον με την υψηλή «πολιτική θερμοκρασία» που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη, και τη δημοσιονομική πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς να αυξάνεται, μπορεί να υπάρξει μόνο μια κοινή δύναμη, και αυτή είναι το ΝΑΤΟ… Οι προθέσεις και η αυξανόμενη συζήτηση για ευρωστρατό αφαιρεί πόρους από τη συμμαχία, προκαλώντας προβληματισμό στους Αμερικανούς που θέλουν από τους Ευρωπαίους να ‘’κάνουν περισσότερα’’» ανέφερε σχετικά αξιωματούχος στην εφημερίδα Sunday Express.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι πρωτεύον ζήτημα για τον Λευκό Οίκο, αναλυτές σχολιάζουν ότι ο Τραμπ θα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων όπου χρειάζεται. Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα αναπτύξει έξι τάγματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της νεοαφιχθείσας 3ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας με εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και 3.500 στρατιώτες, για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τις βλέψεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη. «Ο πρόεδρος Tραμπ είναι ένας άνθρωπος των αριθμών… Οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα πράγμα, αλλά όταν θα συναντηθεί με τους αρχηγούς του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αργότερα εντός του έτους θα πει ότι οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν έξι τάγματα στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αλλά τι κάνουν οι υπόλοιποι;», διερωτήθηκε άλλη πηγή κοντά στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η χρήση της λέξης, «παρωχημένο» από τον αμερικανό πρόεδρο, για το ΝΑΤΟ πρόσθεσε, παρερμηνεύθηκε. Εννοούσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, αναλαμβάνοντας και ενεργό ρόλο κατά της τρομοκρατίας. «Η Ευρώπη που παρέσχε 40,00 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Αυτό ισοδυναμεί με 120.000 στρατιώτες σε πραγματικούς όρους, επειδή για κάθε στρατιώτη, αναλογούν δύο είναι αντικαταστάτες (στην πρώτη γραμμή). Αυτό σημαίνει 120.000 αμερικανοί στρατιώτες που δεν πήγαν στη μάχη» τονίζει η πηγή, δίνοντας ένα παράδειγμα της αξίας των ευρωπαίων εταίρων για το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Σημειώνεται ότι Τραμπ και Τερέσα Μέι κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση απαιτώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους στον τομέα της άμυνας και να υποσχεθούν ότι θα συνεργαστούν στην αντιμετώπιση του ISIS.

http://www.skai.gr/news/world/article/336768/trab-pros-ee-me-eurostrato-stamatame-ti-hrimatodotisi-tou-nato-/

1 comment :

  1. Anonymous23/1/17 20:16

    Για τα ελληνικά πράγματα, και τι εκαθαριση πρέπει να γίνει από τους έλληνες στους αλλογενείς στο σχετικό σχόλιο κάτω από το δικό σου-https://isxys.blogspot.gr/2017/01/blog-post_929.html?m=1
    Τώρα το ότι η Γερμανία(όσοι γερμανοί έμειναν από την γενοκτονία) μετά τον β παγκόσμιο, δεν έχει καμία δύναμη και είναι προτεκτοράτο των σιωνιστων, είναι γνωστό, όποτε είναι επιστημονική φαντασία να επιβληθεί στρατιωτικά, όταν δεν μπορούν να σώσουν καν τις γυναίκες τους από τους λαθροπιθηκους.

    ReplyDelete