02/01/2017

Παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ

O πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama και ο υπουργός Εξωτερικών Ditmir Bushati σε συνάντηση με τους 4 αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ στην αίθουσα όπου δεσπόζουν χάρτες της λεγόμενης «Φυσικής Αλβανίας».Σημειώνεται ότι η συνάντηση στην περίφημη Αίθουσα των Χαρτών ήταν η δεύτερη μετά τις εκλογές και αφού προηγουμένως ο Edi Rama είχε συναντήσει χωριστά τους ηγέτες των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων. Αυτήν τη φορά μάλιστα έσπευσε ο ίδιος να ανεβάσει στο Facebook και φωτογραφίες από τη συνάντηση, αναφέροντας μόνο μία λέξη: «Αδελφικά».

Αντιδράσεις προκαλεί στα Σκόπια η ωμή παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama να καλέσει παραμονές της Πρωτοχρονιάς στο πρωθυπουργικό μέγαρο στα Τίρανα τις ηγεσίες και των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο εν όψει της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Πολλοί είναι αυτοί στα Σκόπια που κάνουν λόγο για απαράδεκτη παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ, καθώς ζήτησε από τις ηγεσίες των αλβανικών κομμάτων να συνυπογράψουν έγγραφο, το οποίο βάζει κόκκινες γραμμές στις αλβανικές θέσεις εν όψει των συζητήσεων που ξεκίνησαν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Την υπογραφή του εγγράφου επιβεβαίωσε και ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Ali Ahmeti, αποκρούοντας όσα καταλογίζονται για απαράδεκτη ανάμειξη του Αλβανού πρωθυπουργού στα πολιτικά πράγματα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «εμείς δεχόμαστε όποιον θέλει να μας βοηθήσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αλβανικό κείμενο περιλαμβάνει τα γλωσσικά δικαιώματα (διδασκαλία και επίσημη χρήση αλβανικής γλώσσας), την οικονομική ισοτιμία, τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, την επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων με μέλη της αλβανικής μειονότητας και τη διαδικασία ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές. Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως είπε ο  Ivanon θα τηρήσει τις προβλεπόμενες προθεσμίες και μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα δώσει την εντολή στο πρώτο κόμμα, το οποίο έχει προθεσμία μέσα σε 20 μέρες να προχωρήσει σε συνομιλίες με τα άλλα κόμματα και να σχηματίσει κυβέρνηση.

http://e-amyna.com/

No comments :

Post a Comment