09/01/2017

Οι τελευταίες πληροφορίες για το τουρκικό άρμα ALTAY και το σύστημα ενεργητικής προστασίας AKKOR

Η εκκίνηση της ανάπτυξης του συστήματος ενεργητικής προστασίας (APS: Active Protection System) AKKOR από την ASELSAN έγινε το 2008. Το 2010 ξεκίνησαν οι δοκιμές του ραντάρ, της κεντρικής μονάδας ελέγχου και των πυρομαχικών του συστήματος, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 2015, η ASELSAN ανακοίνωσε πως υπέγραψε σύμβαση αξίας $54 εκατομμυρίων με την Τουρκική Κυβέρνηση για την παραγωγή και παράδοση του συστήματος AKKOR ως δομικό υποσύστημα του τουρκικού άρματος μάχης ALTAY, περιλαμβάνοντας αισθητήρες προειδοποίησης εκπομπής δέσμης laser, εκτοξευτές καπνογόνων, τέσσερα ραντάρ για περιμετρική κάλυψη 360 μοιρών και πολλαπλούς εκτοξευτές πυρομαχικών – αντιμέτρων. Μολαταύτα, αν και οι αρχικές προβλέψεις οριοθετούσαν την έναρξη σειριακής παραγωγής του συστήματος στα τέλη του 2017, στη συνέχεια αυτή μετατέθηκε για το 2020, και πλέον, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το 2022.Επιπροθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας για την επιλογή του αναδόχου του προγράμματος κατασκευής της πρώτης παρτίδας αρμάτων μάχης τύπου ALTAY.

Αν και το συγκεκριμένο άρμα αναπτύχθηκε από την εταιρεία OTOKAR του Ομίλου Koç, η οποία και ανέλαβε σύμβαση ύψους $500 εκατομμυρίων στις 30 Μαρτίου 2007 για την παραγωγή τεσσάρων πρωτοτύπων αρμάτων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή θα αναλάβει και τη σειριακή του παραγωγή καθώς η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού παρά στην επιλογή της απ΄ευθείας ανάθεσης, καθιστώντας μη υλοποιήσιμο τον αναθεωρημένο στόχο για έναρξη μαζικής παραγωγής εντός του 2017. Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία BMC ανακτά το προβάδισμα, λόγω και των φιλικών σχέσεων που διατηρεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ethem Sancak, με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan. Θυμίζουμε πως η χρεωκοπημένη βιομηχανία περιήλθε στην ιδιοκτησία του Sancak έναντι $360 εκατ. την άνοιξη του 2014 και προικοδοτήθηκε πρόσφατα με κρατική γη έκτασης 2.200 στρεμμάτων προκειμένου να μετακινήσει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις από τη Σμύρνη στο Σαγγάρειο. Η επένδυση ύψους $430 εκατ. για την κατασκευή νέου εργοστασίου αποτελεί προάγγελο απόσπασης σημαντικών συμβάσεων από το εσωτερικό αλλά και την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2014, το 49% της BMC ανήκει σε εταιρεία ιδιοκτησίας των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, με τον Ακόλουθο Άμυνας της χώρας στην Άγκυρα Hemaid Abdulkareem Al Hajri να τοποθετείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας!

Το τεχνικό ενδιαφέρον της υπόθεσης (εφόσον αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν) είναι πως η εταιρεία αυτή κατασκευάζει αποκλειστικά τροχοφόρα οχήματα (με κορωνίδα το τεθωρακισμένο τροχοφόρο όχημα MRAP 4×4 KIRPI) και δεν διαθέτει σχετική εμπειρία στην κατασκευή αρμάτων μάχης. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόφαντο για το τουρκικό πρόγραμμα εθνικού άρματος ALTAY: την τεχνολογική πρόκληση ανάπτυξης του κινητήρα του (ενός πετρελαιοκινητήρα 1500-1600 HP που θα κινήσει τους 65 τόνους που λέγεται πως θα ζυγίζει τελικά το Altay) έχει αναλάβει η TÜMOSAN, μια εταιρεία κινητήρων και γεωργικών ελκυστήρων, που μέχρι πρότινος διέθετε τεχνογνωσία κατασκευής πετρελαιοκινητήρων ισχύος έως 115 HP…

http://e-amyna.com/

No comments :

Post a Comment