28/12/2016

Ρωσία: 2 νέα πυρηνικά υποβρύχια για το Ναυτικό της, μέσα στο 2017

Ο εκσυγχρονισμός του Ρωσικού στόλου πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων είναι σε πλήρη εξέλιξη και παρά τις όποιες καθυστερήσεις ένεκα οικονομικών και τεχνικών ζητημάτων,το Ρωσικό ναυτικό φαίνεται αποφασισμένο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να επανακτήσει την αίγλη και την ισχύ πυρός του Σοβιετικού Ναυτικού. Ωστόσο,αν και τυπικά υπερτερεί αριθμητικά το αμερικάνικο ναυτικό σε απόλυτους αριθμούς υποβρυχίων, οι νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι Βulava, η οικογένεια πυραύλων κρούζ Kalibr και οι νέας τεχνολογίας τορπίλες μεγάλου βάθους που έχει ανακοινωθεί ότι είναι σε τελικό στάδιο δοκιμών, προσθέτουν ένα σοβαρό ποιοτικό πλεονέκτημα στην Ρωσική υποβρύχια κρούση που δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί από κανέναν...

Το ρωσικό Ναυτικό αναμένει να προσθέσει στο δυναμικό του δύο νέα πυρηνικά υποβρύχια το 2017, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Αντιναυάρχου Βίκτορ Bursuk,στο πρακτορείο ειδήσεων TASS. "Το 2017, το πρώτο βελτιωμένο υποβρύχιο του σχεδίου 955Α Borei II και το υποβρύχιο Yasen-Μ θα πρέπει να επιπλέουν έξω ". Τα δύο νέα σκάφη ανήκουν στις δύο πιο προχωρημένες τάξεις πυρηνοκίνητων υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων του ρωσικού Ναυτικού.

Το σχέδιο 955A Borei-II - class είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή του σχεδίου 955 Borei-class, το οποίο σχεδιάστηκε για την αντικατάσταση 3 παλαιότερων τύπων που τέθηκαν σε υπηρεσία επί Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή των υποβρυχίων κλάσης Delta III, Delta IV, και Typhoon. Το πρώτο υποβρύχιο 955A Borei II-class Knyaz Βλαντιμίρ καθελκύστηκε στις 30 Ιουλίου 2012 και κατά πάσα πιθανότητα θα μπει σε υπηρεσία το 2018. Σύμφωνα με τον αντινάυρχο Bursuk “... η Ρωσία σκοπεύει να λειτουργήσει συνολικά οκτώ Borei-class υποβρύχια : τρία 955 Borei -class και πέντε βελτιωμένα 955A Borei II-class κατά τη δεκαετία του 2020...”. Σε σύγκριση με το Borei-class, τα υποβρύχια Borei II-class είναι εξοπλισμένα με τέσσερις επιπλέον σωλήνες εκτόξευσης πυραύλων και ενσωματώνουν βελτιωμένη ακουστική με χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, παράλληλα με άλλες τεχνικές βελτιώσεις. Και οι δύο παραλλαγές των υποβρυχίων Borei-class είναι οπλισμένες με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs) Bulava (RSM-56). Το Borei-class είναι ικανό να μεταφέρει μέχρι και 16 Bulava ICBMs, ενώ η βελτιωμένη έκδοση Borei II-class θα μπορεί να μεταφέρει έως και 20 βαλλιστικούς πυραύλους με 96-200 υπερηχητικές ανεξάρτητες πυρηνικές κεφαλές, αποδίδοντας 100-150 κιλοτόνους ανά κεφαλή.

Το σχέδιο Yasen-Μ είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή του Yasen-class και σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο θα έχει 2 περισσότερους σωλήνες εκτόξευσης πυραύλων (10 αντί 8 ) αλλά θα είναι ένα από τα πιο ήσυχα υποβρύχια που θα τεθούν σε υπηρεσία με το Ρωσικό Ναυτικό. Αυτό είναι πιθανό να επιτευχθεί με την ευρεία χρήση σύνθετων υλικών, τόσο στην επικάλυψη του κύτους με αυτά, όσο και στα πηδάλια, τους σταθεροποιητές, τις προπέλες και τους άξονες κίνησης. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη μείωση, τόσο της ακουστικής υπογραφής του υποβρυχίου στα αντίπαλα σόναρ όσο και του γενικότερου κόστους συντήρησης.

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment