29/08/2016

Συρία στον ΟΗΕ: "Ο τουρκικός στρατός αφήνει όπλα για τους αντάρτες και σκοτώνει αμάχους" - ΟΗΕ: Οι Συριακές δυνάμεις και το Ι.Κ κάνουν χρήση χημικών

Ο τουρκικός στρατός που εισέβαλε στην επικράτεια της Συρίας, δημιουργεί αποθήκες στις οποίες τοποθετεί πυρομαχικά και όπλα, τα οποία κατόπιν παραλαμβάνουν οι τρομοκράτες, αυτό δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Συρίας, Μπασάρ Τζααφάρι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο, καθ’ οδόν προς την πόλη Τζεράμπλους και στις παρυφές της πόλης, οι Τούρκοι έχτισαν αρκετές μικρές αποθήκες γεμίζοντάς τες με διαφορετικά όπλα. Αργότερα, ο στρατός δείχνει ότι ξέχασε τις εγκαταστάσεις αυτές και τα αποθηκευμένα όπλα και πυρομαχικά καταλήγουν σε διάφορες τρομοκρατικές ομάδες της λεγόμενης αντιπολίτευσης της Συρίας. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Στην επαρχία Ιντλίμπ εθεάθη κομβόι το οποίο μετέφερε τζιχαντιστές, το οποίο δηλώνει ότι τους βοηθούν να απομακρυνθούν. Ο Τζααφάρι προβαίνει για άλλη μια φορά σε έκκληση προς τον ΟΗΕ να «πιέσει το καθεστώς του Ερντογάν να κλείσει τα σύνορα της χώρας του για τις τρομοκρατικές ομάδες και να σταματήσει τη χρηματοδότησή τους». Η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει στείλει μια σειρά από έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία παρουσιάζουν τη συνεργασία διαφόρων κρατών της περιοχής με τις εξτρεμιστικές ομάδες. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, η γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 600 καταγγελίες, αλλά αδιαφορεί.

Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίσθηκαν σε αεροπορική επιδρομή με στόχο ένα αγρόκτημα σε χωριό της αλ Αμάρνα, το οποίο καταλήφθηκε από αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Από την πόλη εκδιώχθηκαν οι συμμαχικές δυνάμεις των Κούρδων, όπως αναφέρει την Κυριακή γαλλικό δημοσίευμα που επικαλείται πηγή από τη Συρία. Η πηγή αυτή, που δεν είναι άλλη από το βρετανικών συμφερόντων συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Τζουμπ αλ Κούσα, μια άλλη περιοχή που ελέγχεται από τις φιλοκουρδικές δυνάμεις της Συρίας. Σημειώνεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ως πρώτο στόχο την εκκαθάριση του κουρδικού στοιχείου από την περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία.

Το Κέντρο Συντονισμού της τουρκικής Κυβέρνησης, αναφερόμενο στην στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος και την κατάληψη της πόλης Τζεράμπλους τόνισε ότι αυτή η ενέργεια έγινε με τη συνδρομή του ‘Ελεύθερου Συριακού Στρατού’ και βάσει του δικαιώματος για αυτοάμυνα. Το τουρκικό πρακτορείο DHA σημειώνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως αναφέρει η δήλωση, βασίζεται στο άρθρο 51 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τονίζει ότι η επέμβαση έγινε για την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’. «Το Daesh αποτελεί απειλή για τη χώρα μας από τα στοιχεία των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και έχουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας που απορρέει από διεθνές δίκαιο για καταπολέμηση των τρομοκρατικών στοιχείων και συγχρόνως για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε άπορους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που ελέγχει η τρομοκρατική οργάνωση», γράφει η ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρεται στις συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους της Συρίας και στο στόχο του, να αναγκάσει τους Κούρδους να απομακρυνθούν από τα τουρκικά σύνορα.

Η δήλωση αρνείται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός χτύπησε άμαχο πληθυσμό στη Συρία. «Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχει αρχίσει να παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια σε άπορες ομάδες με τη διανομή ζεστών γευμάτων σε τουλάχιστον 5.000 κατά την 27η Αυγούστου. »Οι ισχυρισμοί ότι στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», επλήγησαν άμαχοι, δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», σημειώνει το Κέντρο Συντονισμού της Κυβέρνησης.

The Hellenic Information Team

Μια κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κατέληξε στο ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για δύο επιθέσεις με τοξικά αέρια και ότι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχουν προβεί στη χρήση αερίου μουστάρδας. Σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Ερό έκρινε πως η έκθεση αυτή προσφέρει μια ευκαιρία να πιεστεί η Ρωσία να εγκρίνει μια απόφαση που θα καταδικάζει τη συριακή κυβέρνηση, αλλά και να συμβάλει να ξαναρχίσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι ανησυχεί για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας στη Βαϊμάρη. Ο Ερό υπενθύμισε πως είχε πρόσφατα μια μακρά συζήτηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμφωνεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία.

Όπως προκύπτει από την αποκάλυψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε το καθεστώς Άσαντ προτού εξαπολύσει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (Euphrates Shield Operation), για την εκδίωξη των ισλαμιστών του ISIS/Daesh από την Τζαραμπλούς, με απώτερο στόχο βέβαια την αποτροπή ένωσης των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι με την περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία. Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι δεν θέτουν κάποια περιοχή υπό κατοχή και ότι δεν εισέρχονται στην πολεμική σύγκρουση! Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η αμερικανική παρέμβαση που χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις κουρδικές δυνάμεις, ζητώντας την άμεση διακοπή τους, προσθέτοντας ότι είναι «πηγή βαθιάς ανησυχίας»!

Αντάρτες που συμμετέχουν στη συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν σήμερα πως θα αποσυρθούν νοτιότερα μετά την τουρκική προώθηση στη Συρία από την πόλη Τζαραμπλούς, την οποία κατέλαβε η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα από το ΙΚ."Εμείς, το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς και των περιχώρων της, ανακοινώνουμε την αποχώρηση των δυνάμεών μας στη γραμμή νότια του ποταμού Σατζούρ προκειμένου να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων και ώστε να μην μείνει κανένα πρόσχημα για τα συνεχιζόμενα πλήγματα εναντίον χωριών και αμάχων", αναφέρεται στη δήλωση του στρατιωτικού συμβουλίου που αναρτήθηκε ηλεκτρονικά. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία έχει καταλάβει διάφορα χωριά νότια της Τζαραμπλούς έπειτα από συγκρούσεις με δυνάμεις συμμαχικές των SDF

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment