8.12.10

ΥΔΡΟΓΟΝ-....ΑΝΘΡΑΚΕΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

(Δρος πτυχιουχου μηχανικου Υφηγητου Πολυτεχνειου Ααχεν Γερμανιας) Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΤΗ. ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: ksipnistere

ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗΣ.


Κατ’ επαναληψη στις ημερες μας γινονται αναφορες απο «ειδικους ;»στα εντυ- πα και ηλεκτρονικα ΜΜΕ αλλα και στο Διαδυκτιο σχετικα με τα τεραστια κοιτασματα Υδρογονανθρακων στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, στην ΝΑ Μεσογειο και μεταξυ νοτιας Κρητης και Λιβυης (Λιβυκο Πελαγος) και με τον Ελληνισμο να βρισκεται σε κατασταση αντικειμενικης αδυναμιας να διεκδικηση αυτο που ιστορικα και νομιμα με βαση το διεθνες δικαιο του ανηκει. Οι «ειδικοι» αυτοι ομιλουν για την υπαρξη μιας....Αλασκας νοτιοανατολικα της Κρητης με αποθεματα 3 τρισεκατομμυριων κυβικων μετρων φυσικο αεριο απ’ οπου χανονται κα- θε χρονο με εκροες 60 εκατομμυρια κυβικα μετρα. Μια αλλη περιοχη υπαρξης κοιτασματων φυσικων αεριων βρισκεται επισης νοτια της Κρητης κατω απο την Μεσσαρα και μια ακομη κοντα προς την Λιβυη. Δεν ειναι αγνωστο οτι στην υφαλοκρηπιδα της Λιβυης λαμβανει χωρα εδω κα δεκαετιες εκμεταλλευση των εκει εντοπισθεντων κοιτασματων Υδρογονανθρακων. Εχουν ετσι τα πραγματα ;

Ο γραφων εργασθηκε πανω απο 25 χρονια ανα τον κοσμον και σε ολους τους τομεις (κοιτασματολογος, μηχανικος παραγωγης και μηχανικος Pro- jects) μιας γερμανικης πετρελα’ι’κης εταιρειας που συμμετειχε και στην εκμεταλλευση του κοιτασματος Πρινος και Καβαλα-Süd στο βορειο Αγαιο και προσκαλει τους ειδικους αυτους για εναν παραγωγικο διαλογο. Η αρ- θρογραφια του γραφοντος πανω στο θεμα, τοσο στον «Οικονομικο Ταχυ- δρομο», οσο και στα «Πολιτικα Θεματα» και «Μεταλλειολογικα και Μεταλλουργικα χρονικα», αλλα και σε πολλα επιστημονικα περιοδικα της εσπεριας ειναι πλουσια (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17), ωστε να μην εχει κανενα προβλημα να αναφερθη στο «ζουμι» του θεματος.

Εξ αναγκης εδω γινεται μια γεωλογικη υπεραπλουστευση της παλαιογεωγραφιας της ελληνικης Χερσονησου και της περιξ θαλασσιας περιοχης διοτι αλλως θα χρειαζονταν χωρος οσο για 2-3 βιβλια 100 τουλαχιστον σελιδων το καθενα.

Μια σκιαγραφηση της παλαιογεωγραφιας της Ελληνικης Χερσονησου και της περιξ θαλασσας της, με διαπιστωση υπαρξης προ και μετα τριτογενων αποθεσεων ιζηματων, τα οποια ειναι συνυφασμενα με την ιστορια εξελιξης του αλπεικου γεωσυγκλινου και της αλπεικης ορογενεσης, με διαπιστωση σχηματισμου στις διαφορες φασεις ρηξιγενων ανοικτων λεκανων και λιμνων, ειναι βασικα στοιχεια και προ’υ’ποθεσεις για την δημιουργια κοιτασματων Υδρογονανθρακων στις αναφερθεισες περιοχες του ευρωπα’ι’κου και των περιξ περιοχων χωρου.

Η γεωλογικη εποχη του Καμβριου (570-508 εκατομ. χρονια) χαρακτηριζεται με την εξελιξη του καλεδονικου γεωσυγκλινου μεσα στο οποιο εμπιπτουν οι Αλπεις και οι περιοχες της Μεσογειου θαλασσης. Μεταξυ Δεβονειου και Λιθανθρακοφορου (408-360 εκατ. χρονια) ακολουθει η εξελιξη του Variscische γεωσυγκλινου και η δημιουργια εντος του ευρωπα’ι’κου χωρου λιθανθρακοφορων οριζοντων. Επι της εποχης του Λιθανθανθρακοφορου (360-288 εκατ. χρονια) και δη μεταξυ Westfal-Stephan εξελισσεται το Αλπεικο γεωσυγκλινο μεσα στο οποιο εμπιπτει και ολη η Ελληνικη Χερσονησος (ιζηματογενεια θαλασσιας φα-σης) εκτος ορισμενων περιοχων της ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης (ιζηματογεια λιμνιεας φασης). Στο γεγονος αυτο οφειλεται προφανως και η εξαπλωση του Λιθανθρακοφορου εως τις βορειες ακτες της Τουρκιας και κατα πασα πιθανοτητα και σε μερικες περιοχες της ανατολικης Μακεδονιας (βορεια απο το Παρανεστιο) οπου εντοπιζονται και ανθρακες με σχετικα μεγαλο βαθμο θερμικης αποδοσης (7.000 kcal/kg). Παρα την σημαντικη εξαπλωση του Λιθανθρακοφορου και σε αλλες περιοχες της Ελληνικης Χερσονησου (νησος Λεσβος), οι εμφανισεις λιθανθρακος στην Ελλαδα θεωρουνται ασημαντες καθ’οσον τα σχετικα ιζηματα ειναι στο μεγαλυτερο τους μερος θαλασσιας φασης.

Το Περμιο (288-245 εκατ. χρονια) χαρακτηριζεται με την επεκταση του Μεσογειακου γεωσυγκλινου και με την καλυψη των περιοχων νοτια των Αλπεων συμπεριλαμβανομενης και της Ελληνικης Χερσονησου απο την θαλασσα.

Το Τριαδικο (245-208 εκατ. χρονια) ειναι μια γεωλογικη εποχη γεωκρατιας με μια σχετικα στενη λωριδα θαλασσας (Τηθυα) η οποια υπηρχε σχεδον κατα την διαρκεια ολοκληρης της Μεσοζω’ι’κης εποχης (245-65 εκατ. χρονια). Κατα την διαρκεια της Ιουρασικης γεωλογικης εποχης (208-145 εκατ. χρονια) η ελληνικη Χερσονησος βρισκονταν υπο την επιδραση του Καρπαθιου γεωσυγκλινου, σαν συνεπεια του Βορειοαλπειδικου και Δειναρικου γεωσυγκλινου.
Το Κρητιδικο (145-65 εκατ. χρονια) χαρακτηριζεται σαν μια γεωλογικη εποχη ορογενετικων κινησεων και σαν η απαρχη των πτυχωσεων του Αλπειδικου γεωσυγκλινου.

Στην Τριτογενη γεωλογικη περιοδο (65-1,6 εκατ. χρονια) υποχωρει σταδιακα η θαλασσα εως τα σημερινα της ορια, με σχηματισμο μεσα σε βυθισμενες και απεκλισμενες περιοχες διαφορων λιμνοθαλασσων. Κατα την διαρκεια ακομη του Πλειοκαινου της τριτογενους γεολογικης εποχης (Παλαιοκαινον, Ηωκαινον, Ολιγοκαινον, Μειοκαινον και Πλειοκαινον) υπηρχαν μεσα στην Τηθυα θαλασσα, η χερσαια περιοχη της Αιγη’ι’δας, η οποια κατακερματισθηκε στο Τεταρτογενες (1,6-σημερα εκατ. χρονια) με καταβυθιση μεγαλων τμηματων της, της οποιας τα υπολοιπα ειναι οι κρισταλλοσχιστωδεις μαζες της Ελληνικης Χερσο-νησου. Στο Μειοκαινο και Πλειοκενο της τριτογενους γεωλογικης εποχης συνεχειστηκαν μεσα στην Ελληνικη Χερσονησο οι ορογενετικες κινησεις με πτυχωσεις και αναδυσεις των εντος του αλπεικου γεωσυγκλινου αποτεθεντων ιζηματων. Πολλες απο τις πτυχωσεις διερραγησαν με αποτελεσμα τον κατακερματισμων των ελληνικων ορεων και τον σχηματισμον του Αρχιπελαγους του Αγαιου και του νησιωτικου συμπλεγματος.

Τα κρυσταλλοσχιστωδη συγκροτηματα της Ελληνικης Χερσονησου ανηκουν κατα πασα πιθανοτητα στην προκαμβριον Χερσον που δια μεσου των γεωλογικων χρονων υποβληθηκαν σε καταβυθισεις, μετακινησεις και σε αλλεπαλληλες διαρηξεις. Για τα γρανιτικα και γρανοδιοριτικα πετρωματα του ελληνιοκου χωρου επεκρατησε η αποψη οτι τα περισσοτερα απο αυτα προερχονται απο ηφαιστειακες εκρηξεις Ηωκαινικης γεωλογικης εποχης (Τριτογενες) σε συνδιασμο με την αλπεικη ορογενηση. Οι γρανιτικες μαζες Φιλιππων-Καβαλας και των περιοχων μεταξυ Νεστου-κρυσταλλοσχιστωδους μαζας Ροδοπης υπολογιζονται 25 και 28 εκατομ. χρονια ηλικιας, δηλαδη τοποθεντουνται στο Ολιγοκαινο της Τριτογενους γεωλογικης εποχης. Τα περιδοτικα πετρωματα της Ελληνικης Χερσονησου μαλλον σχετιζονται με την οφειολιθικην ηφαιστειοτητα της αλπειδικης γεωσυγκλινους φασης, δηλαδη κατα πολυ παλαιοτερον της αλπεικης ορογενεσης.

Ο πλανητης γη αποτελειται απο αλληλοδιαδοχικα κυκλικα στρωματα εκ των οποιων ενα μερος του εξωτερικου στρωματος απο σταθερο και ψυχρο πετρωμα παχους 650 χιλιομετρα μαζι με τον φλοιο παχους 48-60 χιλιομετρα αποτελουν την λιθοσφαιρα, η οποια στον ειρηνικο ωκεανο εχει παχους κατα μεσα ορο 70 χιλιομετρα και στις ηπειρους 150 χιλιομετρα. Επαγωγικα θερμικα ρευματα μεταφορας μαζας υλης που προερχονται απο την διασπαση ραδιενεργων στοιχειων δρουν εντος του φλοιου, με αποτελεσμα την μετακινηση 16 μεγαλων και μερικων μικροτερων λιθοσφαιρικων πλακων. Αυτων προηγηθηκεν πριν 350 εκατομ.χρονια (μεταξυ Λιθανθρακοφορου και Περμιου) ο σχηματισμος των μεγαλων ηπειρων Γκονταβα και Λαουρασια που συμπηκνωθηκαν πριν 250 εκατομ. χρονια (στο Περμιο) στην μεγαλοηπειρο Παγγαια και στην δημιουργια της Τηθυας θαλασσας. Οταν αρχισε πριν 180 εκατομ. χρονια (στο Ιουρασικο) η μεγαλοηπειρος Παγγαια να διασπαται σε λιθοσφαιρικες πλακες απομακρυνθηκαν η ευρασιατικη και η αφρικανικη πλακα, με αποτελεσμα ο δημιουργηθεις χωρος να καλυφθη απο τα νερα της Τηθυας θαλασσας. Οι παραμορφωσεις στον ελληνικο χωρο λαμβανουν χωρα σε οριζοντιο επιπεδο,κατα μηκος γραμμων ολισθησης και σε συνεχες μεσο, με πλαστικες ιδιοτητες.

Η μετακινηση των λιθοσφαιρικων πλακων ανοιξε διοδο για την δημιουργια μιας νεας θαλασσας στα δυτικα, την σημερινη Μεσογειο θαλασσα. Το εμπροσθεν τμημα της αφρικανικης πλακας αρχισε να βυθιζεται κατω απο την ευρασιατικη πλακα. Η συγκρουση των δυο αυτων πλακων διεσπασε τμηματα της βορειας Αφρικης και δημιουργησε τις Αλπεις με ταυτοχρονο αποχωρισμο των νησων Κορσικη και Σαρδηνια απο την Γαλλια και Ισπανια. Κατα μηκος της ζωνης βυθισεων δημιουργηθηκαν τα ηφαιστεια Αιτνα και Βεζουβιο και κατα μηκος της ραχεως της ανατολικης Μεσογειου ανυψωθηκε η περιοχη, που σημερα ενα μερος της βυθιζομενης Μικρας Ασιας καλυπτεται απο το Αρχιπελαγος του Αιγαιου. Επειδη η αφρικανικη πλακα βυθιζομενη συγκρουεται με την ευρασιατικη πλακα στο υποβαθρο του Αρχιπελαγους του Αιγαιου, η νησος Κρητη μετακινειται προς την Αφρικη. Ο κατακερματισμος και η καταβυθιση τηςΑιγηιδας πριν 10.00-12.000 χρονια οφειλεται στην εκδηλωση των φαινομενων, ως ανοδος της σταθμης της θαλασσιας επιφανειας, μεγαλοι σεισμοι και ηφαι στειακες εκρηξεις μεγαλης εντασεως και χρονικης διαρκειας. Πριν περιπου 6 εκατομ. χρονια (στο τελος της Μεικαινου εποχης του Τριτογενους) μετακινηθηκε η αφρικανικη πλακα προς βορρα και συγκρουστηκε με την Ευρωπη και εκλεισε την θαλασσια διοδο προς τον ατλαντικο ωκεανο με αποτελεσμα να διακοπη η ροη υδατων απο τον ατλαντικο ωκεανο προς την Τηθυα θαλασσα με αποτελεσμα την δημιουργια της Μεσογειου ερημου με διασπαρμενες κλειστες θαλασσιες λεκανες. Απο το Πλειστοκαινο (Τεταρτογενες) μεχρι σημερα, δηλαδη τα τελευταια 700.000 χρονια, συνεχιζουν να δρουν στον εξωτερικο ελληνικο χωρο οι τασεις συμπιεσης, με αποτελεσμα την αναδραση πολυαριθμων αναστροφων ρηγματων οπου εκδηλωνεται μια μεγαλη σεισμικη δραστηριοτητα στην περιοχη. Οι μηχανισμοι γενεσης ενος αριθμου σεισμων που εγιναν στα νησια του Ιονιου πελαγους, οφειλονται σε συμπιεστικες τασεις με κυρια διευθυνση συμπιεσης ΒΑ-ΝΝΑ. Απο την αλλη πλευρα ο εσωτερικος ελληνικος χωρος επηρεαζεται στις μερες μας απο μια νεα εφελκυστικη δυναμη με διευθυνση επεκτασης ΒΒΔ-ΝΝΑ και προκαλει την αναδραση Πλειοκαινικων ‘η παλαιοτερων ρηγματων και την δημιουργια νεων στις περιοχες της Κρητης, Κω, Ροδου, Πε- λοποννησου, Στερεας Ελλαδας και Μακεδονιας.

Η ως ανω συνοπτικη παλαιογεωγραφια της Ελληνικης Χερσονησου με την περιξ αυτης θαλασσας δειχνει οτι αυτη –με λιγες εξαιρεσεις – ηταν σκεπασμενη καθ’ ολη την Μεσοζω’ι’κη γεωλογικη εποχη (Τριαδικο, Ιεουρασιο και Κρητιδικο), δηλαδη για 180 εκατομ. χρονια, απο την Τηθυα θαλασσα. Η πιθανοτητα υπαρξης συνεπως κοιτασματων υδρογονανθρακων, οπως στην βορεια Αφρι-κη και τον Περσικον Κολπο, τριαδικης, ιουρασικης ‘η κρητιδικης γεωλογικης εποχης ειναι πολυ μικρη, χωρις ομως αυτο να σημαινη οτι δεν υπαρχουν λιγες εξαιρεσεις που ο εντοπισμος τους ειναι προβληματικος, διοτι πιθανως αυτοι να βρισκονται κατω απο τριαδικους εβαποριτες και δη περιορισμενων εκτασεων.

Για την Ελλαδα ολες οι λεκανες τριτογενους ιζηματογενεσης καθωριζουν γενικα μεταλλευτικες περιοχες που περικλειουν ιζηματογενη κοιτασματα. Πιθανοτητες συνεπως υπαρξης κοιτασματων Υδρογονανανθρακων παρουσιαζονται σε ολη την εκταση της δυτικης Ελλαδας, της δυτικης Θρακης, στην πεδιαδα της Λαρισας, στην δυτικη ακτη της Πελοπονησου και στην δυτικη Κρητη. Περαν των ως ανω περιοχων ελπιδοφορες περιοχες για την υπαρξη κοιτασματων Υδρογονανθρακων ειναι ολες οι ελληνικες θαλασσιες περιοχες εις το υποβαθρο τωνοποιων υπαρχουν τριτογενη ιζηματα. Εις το ιζηματογενες συστημα της δυτικηςΘρακης το οποιο εκτεινεται και επι των θαλασσιων περιοχων των νησων, Θασου, Σαμοθρακης, Λημνου και Αγιου Ευστρατιου περαν της τριτογενους ιζηματογενεσης επικαθηνται επι της κρυσταλλοσχιστωδους υποβαθρου και σειρες μεσοζω’ι’κων ιζηματων ( Τριαδικων, Ιουρασιακων και Κρητιδικων) με πιθανοτητες υπαρξης βιομηχανικως εκμεταλλευσιμων ποσοτητων Υδρογονανθρακων.

Για το «βαρυ ελαιον» του ακρωτηριου «Κερι» της νοτιου Ζακυνθου αναφερεται και ο Ηροδοτος. Οι πρωτες γεωτρησεις στην Ζακυνθο πριν περιπου 160 χρονια εφθαναν μολις 50 μετρα βαθους. Ερευνες στην βορειοδυτικη Πελοποννησο, στην περοχη του Πυργου, ελαβαν χωρα προπολεμικως, επανεληφθηκαν το 1953 χωρις να ανακοινωθουν αποτελεσματα. Οι Ιταλοι αρχισαν το 1942 με γεωτρησεις στην Ηπειρο εως βαθους 200 μετρων χωρις μετα τον πολεμο να συνεχισθουν. Οι παλαιοτερες ερευνητικες και ωs επι το πλειστον αγωνες γεωτρησεις στην δυτικη Ελλαδα ως π.χ. Agios Leon (National 100), SOSTI-1(National 100)

KELVI-1(National 100), PAX1-1(National 100), FILIATRA-1 (NATIONAL
100), AITOLIKON-1 (EMSCO 800-BP), ASTAKOS-1 (EMSCO 800-BP),
FILIATES-1 (SUPER-7111), GAIOS-IX (IDECO E-300, SAIREM), PARAKA-
LAMOS (ROMPESTROL) εδειξαν, οτι :

Η ερευνα των προτριαδικων σχηματισμων παραμενει προβληματικη λογω αδυναμιας της γεωφυσικης επιστημης να βοηθηση θετικα τον εντοπισμον ιζηματογενων δομων στος σχηματισμουυς κατω απο εβαποριτες. Οι σχηματισμοι αυτοι -εαν υπαρχουν- πιθανως μπορει να βρισκονται κατω απο τριαδικους εβαποριτες.

2. Οι δομες παλαιοαναγλυφου, δηλαδη ασυμφωνιες νεωτερων γεωλογικως στρωματων επι διαβρωμενων παλαιοτερων γεωλογικων σχηματισμων, θεωρουνται περιορισμενες εκτασεως και τοπικης σημασιας. Η προσπαθεια της ελληνικης εταιρειας «Ηλιος» σε συνεργασια με την γερμανικη Deilmann Bergbau ηταν στην πρωτη φαση επιτυχης με τον εντοπισμο στην περιοχη Ξανθης-Κομοτηνης-Εβρου πετρελαιοφορου οριζοντος, χωρις να δοθη ωστοσο συνεχεια, με αποτελεσμα να διακοπουν οι ερευνες το 1958. Ηδη την εποχη αυτη θα μπορουσε να εντοπισθη το κοιτασμα πετρελαιου Πρινος και του φυσικου αεριου Καβαλα-Süd που εντοπισθηκαν το 1973.

Η διερευνηση νεογενων ιζηματων στον ελλαδικο χωρο αρχησεν αμεσως μετα τον εντοπισμο των ως ανα κοιτασματων και ειχεν μεχρι σημερα τα εξης αποτελεσματα :
Η διερευνηση νεογενων ιζηματων (τριτογενες και τεταρτογενες) στην δυτικη Ελλαδα και κατ’ επεκταση στο Ιονιο Πελαγος, με 11 γεωτρησεις στην ΒΔ-Πελοποννησο, 2 γεωτρησεις στο Ιονιο Πελαγος, 7 γεωτρησεις στην Ηπειρο και 3 γεωτρησεις στην Ζακυνθο, απεδειξαν ενα οριακο κοιτασμα φυσικων αεριων (γεωτρηση δυτικου Κατακωλου-1Α) και ενα οριακο κοιτασμα πετρελαιου (γεωτρηση Κατακωλου-1), χωρις ενδιαφερον βιομηχανικης εκμεταλλευσης. Απο τις 4 γεωτρησεις του Δελτα Νεστου – Κομοτηνης, τις 4 γεωτρησεις Θες/κης, τις 3 γεωτρησεις Στρυμονος-Σερρων, τις 6 γεωτρησεις δυτικης Θρακης, τις 2 γεωτρησεις του «Θερμα’ι’κου Κολπου» και απο το συνολο των γεωτρησεων ερευνων και πετρελαιομαστευσης του κοιτασμος Πρινος, βορειος Πρινος, των γεωτησεων παραγωγης φυσικου αεριου του κοιτασματος Καβαλα-Süd και των ερευνητικων γεωτρησεων ανατολικα της νησου Θασου, απο την γεωτρηση Λημνος-1 και με βαση την ιστορικη αναδρομη των ερευνητικων εργασιων για πετρελαιοπιθανους κοιτασματολογικους σχηματισμους στην ανατολικη Ελλαδα και στο «Αρχιπελαγος του Αιγαιου» βγαινουν τα εξης συμπερασματα :

α) Οι μολασσικοι πετρελαιοπιθανοι σχηματισμοι που καλυπτουν την χερσαια περιοχη της ανατολικης Ελλαδος, πρακτικα πρεπει να θεωρηθουν οτι εχουν ερευνηθει για κοιτασματα Υδρογονανθρακων (περιοχες Θεσσαλιας, Θες/κης, Δελτα Νεστου-Ξανθης-Κομοτηνης, Αλε/πολης, Ορεστιαδος).

β) Ερευνητικο ενδιαφερον παρουσιαζουν ακομα τα «μολασσικα ιζηματα» του βορειου Αρχιπελαγους του Αιγαιου και δη μεταξυ των νησων Θασου και Σαμοθρακης με πιθανοτηες εντοπισμου ορισμενων τριτογενων κοιτασματων με εμπορικο ενδιαφερον. Στην θαλασσια περιοχη Λαδοξερα πλησιον της Σαμοθρακης υπαρχουν σοβαρες ενδειξεις. Σχετικα με τους εντοπισθεντας ιζηματογενεις σχηματισμους Βαβουρας, Νικη κ.α. ανατολικα της νησου Θασου οπου οι ερευνες διεκοπησαν με την ελληνοτουρκικη κριση του 1987, εαν περιεχουν κοιτασματα με εμπορευσιμες ποσοτητες πετρελαιου και δεν αξιοποιηθηκαν οσο υπηρχε η υποδομη του κοιτασματος Πρινος (ο γραφων προτεινε εκεινη την εποχη να τοποθετηθουν οι εγκαταστασεις εμπλοτισμου αντι στην Καρβαλη επι της ακατοικητης νησιδος Θασοπουλα μεταξυ Κεραμωτης και Λιμενος Θασου για ευνοητους λογους) θα εχαναν ανεπιστρεπτι καθε ενδιαφερον πετρελαιομαστευσης. Ο γραφων δυστυχως δικαιωθηκε.

Η μεταφορα των ερευνων, μετα το περιφημο «ανυποχωρητοι στο Αιγαιο» του 1987 απο το Αρχιπελαγος του Αιγαιου στο Ιονιο Πελαγος, ειχε ξεκαθαρα «αποπροσανατολιστικο στοχο» του παντα ανημερωτου ελληνικου λαου. Η προθυμια συμβιβασμου της τοτε τρομοκρατημενης ελληνικης πολιτικης ηγεσιας με την Τουρκια οφειλεν να σκεπασθη καλα. Το αποτελεσμα υπηρξεν με το Νταβος του 1988 και την ασχετοσυνη του τοτε Ελληνα υπουργου εξωτερικων και νυν πρωτου πολιτη της χωρας, να βαλουν οι Τουρκοι ποδι στο Αρχιπελαγος τουΑιγαιου. Αλλωστε το ζητωκραυγασεν ο τοτε Πρωθυπουργος της Τουρκιας Γιλμαζ «βαλαμε ποδι στο Αιγαιο».

Με τις «εκαστοτε ασυγχωρητες ηλιθιοτητες της ανταξιας πολιτικης ηγεσιας» περι «συνεκμεταλλευσης του Αρχιπελαγους του Αγαιου» (1989-1993), «συναδελφωσης», περι «συνομοσπονδιας Ελλαδος-Τουρκιας», περι «οικονομικης κοινοτητας στο Αιγαιο», φθασαμεν σε απωλεια κυριαρχικων δικαιωματων στα Ιμια το 1996 και στις γκριζες περιοχες στο Αρχιπελαγος κατω απο τις «τυμπανοκρουσιες» των αχρηστων, περι δηθεν «σωφροσυνης» της ελληνικης κυβερνησης. Η κυρια Τσιλερ ομως εβαλε αθορυβα και τα δυο ποδια της στοΑρχιπελαγος του Αιγαιου. ‘Η στραβος ειναι ο γιαλος στο Αρχιπελαγος τουΑιγαιου ‘η στραβα αρμενιζουν οι Ελληνες. Ισως γι’αυτο το Αρχιπελαγος του Αιγαιου δεν πουλαει στην Ελλαδα, ακομα και οταν αυτο ξεπουλιεται. Χωρις την κυριαρχια των Ελληνων επι του Αρχιπελαγους του Αιγαιου ομωςδεν θα υπαρχει στο μελλον η Ελλαδα.

Επανερχομενος ο γραφων στο θεμα υπαρξης τεραστιων μεγεθων κοιτασματων Υδρογονανθρακων περαν του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και στην ΝΑ Μεσογειο αλλα και μεταξυ Κρητης και Λιβυης, επιθυμει να αναφερη τα εξης :
Ο χωρος της εγγυς και μεσης Ανατολης με τις βορειες περιοχες αυτης (Ιραν και βορειο Ιρακ) ανηκει στις εξωτερικες παρυφες της μεγαλης ευρασιατικης λωριδας των νεων αλπειδικων ορεων -Ταουρος και Ζαγρος-, ανατολικωτερα ανηκειστο Hindukusch κλπ, νοτιως ανηκει στην αφρικανικη πλακα η οποια αποτελει μερος των παλαιαων ηπειρων Γκονταβα και Λαουρασια, οι οποιες αρχισαν να κατακερματιζονται απο την κρητιδικην γεωλογικην εποχην, με σχηματισμο νεων λιθοσφαιρικων πλακων. Εντος της ενδιαμεσου Τηθυας θαλασσας ελαβαν χωρα οι ιζηματογενεις εναποθεσεις των μελλοντικων οροσειρων. Η Τυθης στιςγενικες γραμμες υπηρξε τροπικη θαλασσα με χαρακτηριστικα των σημερινων νοτιων κοραλλιων θαλασσων, στο πλατος μεν μικροτερη του Ειρηνικου Ωκεανου, κατα χρονικες περιοδους ομως με πλατη μεγαλυτερα του Ατλαντικου Ωκεανου.

Το γεγονος και μονο οτι τοσο στην ευρασιατικην πλακα οσο και στην αφρικανικη πλακα, δηλαδη περιξ της Μεσογειου θαλασσης, βρισκονται τα μεγαλυτερα κοιτασματα Υδρογονανθρακων, εδινε βασικες ελπιδες για την υπαρξη παρομοιων κοιτασματων και στο υποβαθρο της Μεσογειου θαλασσης. Η υπαρξη των κοιτασματων αυτων οφειλεται κυριως στην Τηθυα θαλασσα επι της οποιας κατα την διαρκεια της Μεσοζω’ι’κης γεωλογικης περιοδου και της τριτογενους εποχης σχηματισθηκαν ανοιχτες λεκανες και λιμνες με στασιμα νερα. Σε αυτες συνεκεντρωθηκαν υπολειμματα του ζω’ι’κου και φυτικου κοσμου μεσοζω’ι’κης γεωλογικης εποχης, που οδηγησεν στην δημιουργια κοιτασματων Υδρογονανθρακων. Τα αποθεματικα πετρωματα των κοιτασματων αυτων αποτελουνται απο βαραθρωδη ανθρακικα πετρωματα (ασβεστολιθοι και δολομιτες) ως δε και απο πορωδεις αμμους. Ως μονωτικα και υπερκειμενα των κοιτασματων πετρωματα εμφανιζονται αργιλοι, γυψοι και εβαποριτες (αλατα), τα οποια υπηρξαν οι προ’υ’ποθεσεις για τον σχηματισμον ενδιαφεροντων σε ποσοτητες κοιτασματων Υδρογονανθρακων. Με τις γεωτεχνικες κινησεις και πτυχωσεις δημιουργηθηκαν στις ορογενετικες λωριδες αντικλινα και με τις τεκτονικες ανυψωσεις ‘η καταβυθισεις καταλληλες παγιδες εναποδηκευσης Υδρογονανθρακων.

Η ανασκοπηση των γεωλογικων δεδομενων περιξ της ανατολικης Μεσογειου ενισχυσε την αποψη, οτι δια του υποβαθρου της ανατολικης Μεσογειου διερχονται στρωματα πετρωματων με χαρακτηριστικα της αφρικανικης περιοχης. Η ζωνη μεταξυ του Ατλαντικου Ωκεανου, του Αγγαντιρ εως την Συρτε και Γκαβες περιγραφθηκε απο Γαλλους γεωλογους σαν ζωνη «accident atlassic». Απο την ζωνη της «Μπιτλις» στην ανατολικην Ανατολια εως το τελος της ορο- σειρας Ζαγγρος κατα μηκος της κοιλαδας του Ευφρατη ποταμου και περαιτερω κατα μηκος της νοτιοανατολικης οχθης του Περσικου Κολπου, συνορευει το αραβικο τεμαχιο της Αφρικανικης λιθοσφαιρικης πλακας με την λωριδα των πτυχωσεων της Τηθυας θαλασσας. Ο υποθετικος συνδετικος κρικος μεταξυ του μαροκανικου-τυνησιακου και του ανατολιας-περσικου τεμαχιου υπολογιζεται στο υποβαθρο του Ιονιου πελαγους και της ανατολικης Μεσογειου. Η πιθανη περιοχη για την υπαρξη κοιτασματων Υδρογονανθρακων θεωρειται το θαλασσιο υποβαθρο των εξωτερικων παρυφων του προς νοτον κυρτου «ανατολικομεσογειακου τοξου».

Η νησος Κυπρος η οποια βρισκεται στο τελος του τοξου της «ανατολικομεσογειακης ραχης» χαρακτηριζεται με πολυ νεα τεκτονικα δεδομενα, τοσο νεα που επιδρουν ακομη επι της μορφολογιας της. Η νησος αποτελειται κυριως απο τις οροσειρες της Κυρηνειας και Τροοδου. Μεταξυ αυτων βρισκεται η ιζηματογενης λεκανη της Μεσσαοριας η οποια ακομη εως την πλειοκαινικην γεωλογικην περιοδο σκεπαζονταν απο την θαλασσα. Η Κυπρος συνεπως αποτελειται απο πολλας νησους, παρουσιαζεται δε ως ενιαια νησος απο την γεωλογικη εποχη του μειοκαινου. Το θαλασσιο βαθος προ των δυτικων ακτων της νησου ειναιχαρακτηριστικα ανομοιομορφον. Εις το ενα επεκταμενο ομοιομορφο πεδιο με βαθη θαλασσης μεταξυ 2.000 και 2.200 μετρα προεξεχουν ωοειδη υψωματα.

Τελειως ασυνηθη ειναι τα βαθεα φρεατα με βυθισματα εως 2.825 μετρα. Γενικα το τοξοειδες σχημα της ανατολικομεσογειακης ραχης και οι γυρω περιoχες αυτης ως στις νοτιες παρυφες των Ελληνιδων, η λεκανη «Messina abysial plain», ο κωνος του Νειλου ποταμου και η λεκανη «Herodotus-abysial plain», παρουσιαζουν ολα τα χαρακτηριστικα περιοχων που μπορει να περιεχουν Υδρογονανθρακες ’η Υδρατοαερια (Gashydrate). Το πρωτο ταξειδι του αμερικανικου ερευνητικου πλοιου «Glomer Challenge» τον Σεπτεμβριο/Οκτωβριον του 1970 στην Μεσογειο θαλασσα ειχε σαν κυριο σκοπο την δια γεωτρησεων ερευνα του υποβαθρου των βαθεων θαλασσιων περιοχων. Με τον πυρηνοσυλλεκτην του γεωτρυπανου του πλοιου εληφθηκαν στην δυτικη Μεσογειο απο 7 ερευνητικες γεωτρησεις δειγματοληψιας 745 μετρα πυρηνος απο θαλασσια βαθη μεταξυ 1.100 και 2.800 μετρα. Επισης εληφθησαν απο 7 ερευνητικες γεωτρησεις στην ανατολικη Μεσογειο 651 μετρα πυρηνος απο θαλασσια βαθη μεταξυ 2.700 και 4.600 μετρα.

Η ανατολικομεσογειακη ραχη (μηκος 1.250 χιλιομετρα, πλατος 150 χιλιομετρα,διαφορα υψους της προς τα νοτια βαθειας λεκανης και της προς τα βορεια τεκτονικης ταφρου, 700 μετρα) ερευνηθηκε με δυο εγκαρσια προφιλ (δυτικο και ανατολικο) εκ των οποιων το ενα δυτικα της Κρητης με τις γεωτρησεις 125 εως 128 και το αλλο νοτιοανατολικα της Κρητης με τις γεωτρησεις 129 εως 131. Οι ερευνητικες εργασιες του «Glomer Challenge» στην Μεσογειο θαλασσα εκτος των αλλων ειχαν σαν στοχο τον εντοπισμον κοιτασματων Υδρογονανθρα-κων και δη επι της ανατολικομεσογειακης ραχεως.

Ιχνη «gasoline range hydrocarbons and gaseans ones», δηλαδη Gashydrate εντος νεομειοκαινικων Εβαποριτων εντοπισθηκαν στην γεωτρηση 131 (βαθος θαλασσης 3.037 μετρα, βαθος υποβαθρου 272 μετρα, νοτιοανατολικα της Κρητης στην μορφολογικη προεκταση της ανατολικομεσογειακης ραχης) και δη αγνωστου προελευσεως. Σχετικα για τα νεα στοιχεια για την Μεσογειο θαλασσα απο την Γεωλογικη Υπηρεσια των ΗΠΑ και απο την Γεωλογικη Υπηρεσια της Γαλλιας που αναφερονται οι «ειδικοι» στην Ελλαδα με συγκλονιστικες αποκαλυψεις, δεν βρηκε τιποτε ο γραφων στην σχετικη επιστημονικη βιβλιογραφια και γι’ αυτο τουςπαρακαλει μεσου του Διαδυκτιου για σχετικη ενημερωση.
Σε αβυσσαια θαλασσια βαθη 2.000 εως 5.000 μετρα συναντιωνται επι της επιφανειας του βυθου τα ετσι ονομασθεντα Gashydrate (υδρατοαερια), μια μορφη παγου (η πιεση της υπερκειμενης κολωνaς υδατος στα 2.000 μετρα ειναι 200 bar στα 5.000 μετρα 500 bar), που υπο κανονικες συνθηκες πιεσης και θερμοκρασιας αναφλεγεται. Εχουμε ενα περικαλλυμα απο παγο που μεσα του περιεχει ως επιτοπλειστον μεθανειο. Τα Gashydrate αυτα οταν βρισκονται στο θαλασσιο υποαθρο θα μπορουσαν να γινουν ενδιαφεροντα για μια βιομηχανικη εκμεταλλευση. Η τεχνολογια ομως ειναι ακομη ανυπαρκτη. Δεν προκειται για κλασικα κοιτασματα φυσικων αεριων. Εαν οι «ειδικοι» στην Ελλαδα μιλουν για τα Gashydrate, δεν αποκλειεται να υπαρχουν τετοια και στην ΝΑ Μεσογειο και μεταξυ Κρητης και Λιβυης, σε περιοχες δηλαδη που τα θαλασσια βαθη μετρουν εως 3.000 μετρα (300 bar πιεση της υπερκειμενης κολωνας υδατος), σε καμια ομως περιπτωση λογω του θαλασσιου βαθους στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου.
Αυτα που βρισκονται επι του θαλασσιου βυθου δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να διαταραχθουν, διοτι εαν ανελθουν στην επιφανεια της θαλασσης και κατ’επεκταση στην Τροποσφαιρα, οι καταστροφες στις κλιματολογικες συνθηκες θα ηταν τρομακτικες και πολυ μεγαλυτερες απο το διοξυδειο του ανθρακος. Η ποσοτητα του Μεθανειου στην ατμοσφαιρα θα αυξανονταν ραγδαια και θα εθετεν σε κινδυνο καθε μορφη ζωης. Θα ειχαμε σχεδον συνθηκες ατμοσφαιρας που επικρατουν στον πλανητη Αφροδιτη.

Η ιδεα ειναι, εαν υπαρχουν τετοια αποθεματα και στο υποβαθρο των βαθεων θαλασσων, με την βιομηχανικη εκμεταλλευση των θα μπορουσαν αυτα να αντικατασταθουν με διοξυδειο του ανθρακος, που ειναι δηθεν υπευθυνο για τις κλιματολογικες αλλαγες στον πλανητη μας. Εδω σκοπημα δεν λαμβανεται καθ’ ολου υπ’ οψη, οτι σημερα τα 500 ενεργα ηφαιστεια του πλανητη μας παραγουν 30 φορες περισσοτερο διοξυδειο του ανθρακος τον χρονο απ’ οτι ολες οι ανθρωπινες δραστηριοτητες.

Τα Gashydrate συνεπως μπορουν να χαρακτηρισθουν Υδρογον-….ανθρακες και σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να ειναι Υδρογονανθρακες.


Οι επιδιωξεις της Διεθνους Υπηρεσιας Ενεργειας (ΙΕΑ) και του Εβραιου μεγαλοαπαταιωνα και μεγαλοκερδοσκοπου «Τζοτζ Σορος» συμπιπτουν. Στο λεξιλογιο των μετρων και των μεθοδων για την καταπολεμηση δηθεν των κλιματολογικων αλλαγων στον πλανητη μας προστεθηκε μεταξυ αλλων τα τελευταια χρονια και ο ορος Carbon Capture and Storage (CCS), ο οποιος παραπεμπει στην τεχνολογια για την δεσμευση και αποθηκευση διοξυδειου του ανθρακος.Το προβλημα ομως ειναι ανυπαρκτο και ζητουνται στην νεα διασκεψη για την κλιματολογικη αλλαγη τον Δεκεμβριο του 2010 στο Μεξικο ηλιθιοι ηγετες των χωρων (που ετσι και αλλως ειναι οι κηπουροι των εβραιων μεγιστανων του χρηματος και ελεγχονται) για να πληρωσουν οι λαοι αυτων την ως ανω ηλιθιοτητα με το στερημα τους. Για την δηθεν πολλα υποσχομενη τεχνολογια CCS ο μεγαλοαπαταιωνασ-κερδοσκοπος «Τζορτζ Σορος» εχει «τοποθετηθει» εγκαιρα, επενδυοντας στην αμερικανικη εταιρεια «Powerspan», με εδρα το Πορτσμουθ των ΗΠΑ, η οποια αναπτυσσει τεχνολογικες πλατφορμες για την δεσμευση και αποθηκευση του διοξυδειου του ανθρακος σε εκμεταλλευθεντα κοιτασματα φυσικων αεριων αλλα και Gashydrate.Η απατη σε ολο το μεγαλειο της !!! Οι Ελληνες «ειδικοι» ‘η ειναι ασχετοι ‘η ανηκουν στο κυκλωμα του«Τζορτζ Σορος» και προπαγανδιζουν εγκληματικα φουσκες χωρις περιεχομενο, αποπροσανατολιζοντας παλι τον ελληνικο λαο !!! Ακουσον, ακουσον,ακομη και το φυσικο αεριο του Ισραηλ μαζι με το δικο μας θα διοχετευεται μεσου αγωγου αεριου στην Ευρωπη !!!

Γεωργιος Θ. ΧατζηθεοδωρουDimitris N. Adamopoulos
Eschersheimer Ldstr. 445
D-60431 Frankfurt am Main
makrinitsa@hotmail.com


Βιβλιογραφια:

1. Χατζηθεοδωρου Γ. «Η ενδεδειγμενη πολιτικη επι των βασικων ορυκτων
δια τα προσεχη ετη» Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα
Τευχος 19, Σεπτεμβριος -Οκτωβριος 1974 σ. 9-16


2. Χατζηθεοδωρου Γ. «Ο ορυκτος πλουτος και αι πηγαι ενεργειας των ελληνικων θαλασσιων περιοχων, βασικοι παραγοντες δια την αναπτυξιν της οικονομιας»
Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Δελτιο πληροφοριων και ειδησεων,

Τευχος 9-10, Σεπτεμβριος – Οκτωβριος 1974


3. Χατζηθεοδωρου Γ. «Η εκμεταλλευσις του ορυκτου πλουτου των θαλασ-
σων» Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα
Τευχος 14, Νοεμβριος -Δεκεμβριος 1973 σ. 29-42


4. Χατζηθεοδωρου Γ. «Υδρογονανθρακες, Ρυθμιστικοι παραγοντες της
Ελληνικης οικονομιας» Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα
Τευχος 20, Νοεμβριος-Δεκεμβριος 1974 σ. 9-22


5. Χατζηθεοδωρου Γ. «Τα προβληματα της πετρελαιομαστευσης απο
κοιτασματα της υφαλοκρηπιδας και της ηπειρωτικης κατωφερειας» Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα Τευχος 44 Μαρτης – Απριλης 1980 σ.2-11


6. Χατζηθεοδωρου Γ. «Το τιμημα της δειλειας» Πολιτικα Θεματα, αρ. Φυλλου 1043 16 Φεβρουαριου 1996, σ. 4-5


7. Χατζηθεοδωρου Γ. «Υδργον-...ανθρακες οι θησαυροι του Αιγαιου» Πολιτικα Θεματα, αρ. Φυλλου 111 18 Ιουλιου 1997, σ. 29


8. Χατζηθεοδωρου Γ. «Το Αιγαιο Πελαγος, νεα πηγη εθνικου πλουτου αλλα και διεθνων προστριβων» Ο Οικονομικος Ταχυδρομος, Πεμτη 27 Μαρτιου 1975.

9. Χατζηθεοδωρου Γ. «Μεγαλη κοιτασματολογικη Πηγη Πετρελαιων η Μεσογειος θαλασσα ; » Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα Τευχος 26, Νοεμβριος –Δεκεμβριος 1975 σ. 19-28

10. Chaziteodorou G. «Bodenschätze und Bergbau Griechenlands» Glückauf 110 (1974) Nr. 3, S. 96-100

11. Chaziteodorou G. «Der Bergbau auf Thasos» Glückauf 110 (1974) Nr. 14, S. 574-577

12. Chaziteodorou G. «Der Bergbau auf Zypern» Glückauf 110 (1974) Nr. 20, S. 836-840

13. Chaziteodorou G. «Die Eroberung des Meeresbodens» Bergbau 12/1988, S. 533-540

14. Chaziteodorou G. «Grundlagen des Meeresbergbaus» Dr. Riederer-Verlag, Stuttgart 1976/77

15. Χατζηθεοδωρου Γ. «Συνεκμεταλλευση του Αιγαιου σημαινει νεα εθνικη καταστροφη»

Οικονομικος Ταχυδρομος, Φ 1178, 2 Δεκεμβριου 1975, σ. 14

16. Χατζηθεοδωρου Γ. «Πως το θαρρος της αγνοιας οδηγησε στους μυθους περι πετρελαιου»

Οικονομικος Ταχυδρομος, Φ 1558,15 Μαρτιου 1984, σ. 40 Χατζηθεοδωρου Γ. «Ολοι μπλοφαρουν γυρω απο τις νεες ρυθμισεις για για το δικαιο της θαλασσης»

Οικονομικος Ταχυδρομος, Φ 1599, 27 Δεκεμβριου 1984, σ. 45


No comments :