12/09/2017

Μη εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου «Ονησίφορος» στην κυπριακή ΑΟΖ

Λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου περιέχει το κοίτασμα «Onesiphoros West 1», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής γεώτρησης που πραγματοποίησε η κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni, γεγονός που το καθιστά μη εμπορεύσιμο από μόνο του. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο υπεράκτιο τεμάχιο «11» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι τα ευρήματα αποτιμώνται ως θετικά, αφού επιβεβαιώνουν την ύπαρξη φυσικού αερίου και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr». «Παρ' ότι η ανακάλυψη δεν είναι από μόνη της εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, τα πιο πάνω στοιχεία αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία για το ερευνητικό πρόγραμμα των αδειούχων ιδιαίτερα του τρίτου γύρου αδειοδότησης, που στα τεμάχιά τους έχουν εντοπιστεί παρόμοιες δομές», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, επίσης, ότι εντός 30 ημερών η κοινοπραξία θα ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση. Εξάλλου, δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ερευνητικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες γεωτρήσεις θα γίνουν κανονικά.

Ο κ. Λακκοτρύπης απέρριψε τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για καθυστέρηση στην προώθηση των σχεδιασμών για το φυσικό αέριο, υποδεικνύοντας ότι η τελευταία ήταν η τέταρτη στη σειρά γεώτρηση επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ενώ έπονται, όπως είπε, κι άλλες γεωτρήσεις. Άλλωστε, η αναλυτική αξιολόγηση για το τεμάχιο «11» θα διαρκέσει μήνες, όπως ενημέρωσε τον υπουργό η κοινοπραξία. Αναφορικά με τις ποσότητες που χρειάζονται ώστε να είναι ένα κοίτασμα εμπορεύσιμο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την εκμετάλλευσή του και έδωσε το παράδειγμα του Αφροδίτη όπου υπάρχουν 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, όμως με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά του πετρελαίου διεθνώς, υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις παράνομες Navtex (οδηγίες) που εκδίδει η Τουρκία πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι γίνονται με σοβαρότητα όλα τα απαιτούμενα βήματα και οι καταγγελίες σε ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment