02/05/2015

Στρατηγός (ε.α) Κάρτραϊτ: "ΗΠΑ και Ρωσία θα έπρεπε να καταργήσουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων μέσα σε μερικά λεπτά λόγω των κινδύνων που εγείρουν οι εσφαλμένοι συναγερμοί"

Αυτό υπογράμμισε ο στρατηγός (ε.α) Τζέιμς Κάρτραϊτ, άλλοτε διοικητής των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων. Ο Κάρτραϊτ, πρώην επικεφαλής της διοίκησης πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, παρουσίασε στον Τύπο μια μελέτη που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του από διεθνείς ειδικούς σε θέματα αποτροπής, ενόψει της πενταετούς διάσκεψης αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (ΣΜΔ) στη Νέα Υόρκη. Χορηγός της μελέτης είναι η μη κυβερνητική οργάνωση Global Zero, η οποία εργάζεται για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την μελέτη και τον Κάρτραϊτ...

“Εκατοντάδες πύραυλοι, οι οποίοι φέρουν 1.800 πυρηνικές κεφαλές, είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν μέσα σε μια στιγμή. Υπάρχει μια σειρά τρωτών σημείων στις διαδικασίες έγκαιρης προειδοποίησης, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται πυρηνικοί πύραυλοι αμέσως μόλις εντοπιστεί μια πυρηνική επίθεση από τον εχθρό. Περίπου το ήμισυ των πυραύλων στα πυρηνικά οπλοστάσια των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Τα συστήματα προειδοποίησης κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1950, του ’60, του ’70, του ’80. Πολλά είναι πεπαλαιωμένα, επιρρεπή σε ψευδείς συναγερμούς και πολύ περισσότερο ιδιαίτερα ευάλωτα σε τεχνάσματα ή σε κυβερνοεπιθέσεις, είτε μέσω των αισθητήρων τους (ραντάρ και δορυφόροι) είτε μέσω των συστημάτων εκτόξευσης και χειρισμού τους.  Η ουσία της πυρηνικής αποτροπής είναι να έχει μια χώρα τη δυνατότητα να ανταποδώσει το πλήγμα όταν δέχεται πλήγμα, δεν είναι να έχει πυρηνικά όπλα σε κατάσταση συναγερμού μόνιμα" .

Η μελέτη συνιστά στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας να προχωρήσουν στη σύναψη μιας συμφωνίας που θα επιμηκύνει το χρόνο που απαιτείται για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων, με σκοπό ο χρόνος αυτός σταδιακά να φθάσει τις 24 ώρες τουλάχιστον. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν σύμφωνα με τη μελέτη, να συμφωνήσουν να μειώσουν αρχικά κατά 20% τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση συναγερμού, τον πρώτο χρόνο, και κατόπιν να συνεχίσουν σταδιακά τη μείωση ώστε να πάψουν να υπάρχουν πυρηνικά όπλα σε κατάσταση συναγερμού μέσα σε 10 χρόνια. Σύμφωνα με τον Μπρους Μπλερ, συνιδρυτή της ΜΚΟ Global Zero, υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα εσφαλμένων συναγερμών που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει στην εκτόξευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Όλοι οι συναγερμοί ανεστάλησαν πριν κληθεί να αποφασίσει ο αρχηγός του κράτους στις ΗΠΑ ή στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση ή τη Ρωσία—μερικές φορές όμως παρά τρίχα. Το 1979 ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, είχε σηκώσει το ακουστικό του για να ειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη σοβιετική πυρηνική επίθεση, πριν ειδοποιηθεί ότι ο συναγερμός ακυρώνεται. Το 1995, η εκτόξευση ενός αμερικανικού επιστημονικού πυραύλου προκάλεσε εσφαλμένο συναγερμό για πυρηνική επίθεση στη Ρωσία, που ανεστάλη πριν κληθεί να αποφασίσει ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, αφηγήθηκε ο Μπους Μπλερ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments :

Post a Comment